Rajasthan Police Sub Inspector Exam, 2021 (13-09-2021) Question Paper-II (GK & GS)

Exam BoardRajasthan Public Service Commission (RPSC)
Exam NameSub Inspector & Platoon Commander Exam, 2021 (RPSC SI)
Exam Date13-09-2021
Exam Time03.00 PM to 05.00 PM
Answer Key issue date2023
Final Answer key issue date19-10-2023
Exam ModeOffline
Question paper languageHindi & English
Question paper typeObjective
SubjectGeneral Knowledge and General Science (GK & GS)
Total Question100
Maximum Marks200
Negative Marking1/3
Time2 Hours

Note :-In this question paper, except question numbers 27, 48 and 53, all the remaining questions have been solved as per the official answer key of Rajasthan Public Service Commission (RPSC), because question numbers 27, 48 and 53 have been removed by Rajasthan Public Service Commission (RPSC).

This question paper includes questions related to the following subjects :-

  1. History, Art, Culture, Literature, Tradition & Heritage of Rajasthan
  2. Indian History
  3. Geography of World
  4. Geography of India
  5. Geography of Rajasthan
  6. Indian Constitution, Political System & Governance
  7. Political and Administrative System of Rajasthan
  8. Economic Concepts and Indian Economy
  9. Economy of Rajasthan
  10. Science & Technology
  11. Reasoning & Mental Ability
  12. Current Affairs

1. Which of the following is not one of the instruments played by mouth?

  • (A) Algoja
  • (B) Satara
  • (C) Mashak
  • (D) Rawaj
Answer- (D) Rawaj

2. Which of the following industrialists did not take membership of the Indian National Congress during the Freedom Movement?

  • (A) G.D. Birla
  • (B) Jamnalal Bajaj
  • (C) Lala Shankarlal
  • (D) V.L. Mehta
Answer- (A) G.D. Birla

3. Match the National Parks of India situated in the States :

National ParkState
(a) Corbett(I) Madhya Pradesh
(b) Kanha(II) Uttarakhand
(c) Gir(III) Karnataka
(d) Bandipur(IV) Gujarat

Option of correctly matched pairs is

  • (A) a-I, b-II, c-III, d-IV
  • (B) a-II, b-I, c-IV, d-III
  • (C) a-III, b-IV, c-I, d-II
  • (D) a-IV, b-III, c-II, d-I
Answer- (B) a-II, b-I, c-IV, d-III

4. Which state of India produces most of the Jute?

  • (A) West Bengal
  • (B) Bihar
  • (C) Odisha
  • (D) Jharkhand
Answer- (A) West Bengal

5. With which of the followings Mahatma Gandhi was not associated?

  • (A) Hind Swaraj
  • (B) Young India
  • (C) Indian Opinion
  • (D) Yugantar
Answer- (D) Yugantar

6. Which city of India is famous as Cottonopolis?

  • (A) Rajkot
  • (B) Surat
  • (C) Nagpur
  • (D) Mumbai
Answer- (D) Mumbai

7. Match the following Indian Railway zones and their headquarters :

Indian Railway zoneHeadquarter
(a) Southern(I) Mumbai
(b) Central(II) Chennai
(c) North Western(III) Kolkata
(d) Eastern(IV) Jaipur

Correctly matched pair is

  • (A) a-I, b-II, c-III, d-IV
  • (B) a-III, b-IV, c-I, d-II
  • (C) a-IV, b-III, c-II, d-I
  • (D) a-II, b-I, c-IV, d-III
Answer- (D) a-II, b-I, c-IV, d-III

8. Which of the following Industrial Undertaking is not a Undertaking of Government of India located in Rajasthan?

  • (A) Instrumentation Limited, Kota
  • (B) Sambhar Salts Limited, Sambhar
  • (C) Modern Bakeries India Limited, Jaipur
  • (D) Sri Ganganagar Sugar Mills Limited, Sri Ganganagar
Answer- (D) Sri Ganganagar Sugar Mills Limited, Sri Ganganagar

9. Which of the following is a irrigation project of Dungarpur district in Rajasthan?

  • (A) Panchna
  • (B) Som, Kamla, Amba
  • (C) Jawai
  • (D) Sidhmukh
Answer- (B) Som, Kamla, Amba

10. Which state of India produces most of gypsum?

  • (A) Tamil Nadu
  • (B) Gujarat
  • (C) Rajasthan
  • (D) Madhya Pradesh
Answer- (C) Rajasthan

11. Match the Mountains situated in countries :

Name of MountainCountry
(a) PennineEngland
(b) Southern AlpsNew Zealand
(c) AppalachianBrazil
  • (A) Only a
  • (B) a and b
  • (C) a and c
  • (D) b and c
Answer- (B) a and b

12. Which of the following is the highest mountain peak of Europe continent?

  • (A) Mount Blanc
  • (B) Vinamala
  • (C) Mount Elbrus
  • (D) Mount Perdu
Answer- (C) Mount Elbrus

13. Suez Canal connects :

  • (A) Atlantic ocean to Pacific ocean
  • (B) Red sea and Black sea
  • (C) Mediterranean sea to Black sea
  • (D) Mediterranean sea to Red sea
Answer- (D) Mediterranean sea to Red sea

14. Match the Mineral resources of Rajasthan and their production sites :

Mineral resourceProduction site
(a) Tungsten(I) Lilvani
(b) Manganese(II) Degana
(c) Copper(III) Jawar Mala
(d) Lead and Zine(IV) Khetri Singhana

Correctly matched pairs are :

  • (A) a-II, b-I, c-IV, d-III
  • (B) a-I, b-II, c-III, d-IV
  • (C) a-III, b-IV, c-II, d-I
  • (D) a-IV, b-III, c-I, d-II
Answer- (A) a-II, b-I, c-IV, d-III

15. In which city of the world the Earth Summit- 2002 was organized?

  • (A) Rio de Janeiro
  • (B) Tokyo
  • (C) Johannesburg
  • (D) London
Answer- (C) Johannesburg

16. The plateau situated in between Kumbhalgarh and Gogunda is

  • (A) Mesa Plateau
  • (B) Bhorat Plateau
  • (C) Orria Plateau
  • (D) Chhappan Plateau
Answer- (B) Bhorat Plateau

17. Which area comes under semi-arid or steppe climatic region in Rajasthan?

  • (A) Udaipur, Dungarpur, Banswara
  • (B) Jalore, Pali, Jodhpur, Nagaur, Sikar, Jhunjhunu
  • (C) Pratapgarh, Chittorgarh, Kota, Bundi, Baran
  • (D) Ganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Churu
Answer- (B) Jalore, Pali, Jodhpur, Nagaur, Sikar, Jhunjhunu

18. When was the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India formed?

  • (A) 26th August, 1947
  • (B) 29th August, 1947
  • (C) 22nd November, 1947
  • (D) 9th July, 1946
Answer- (B) 29th August, 1947

19. Which Article of the Constitution of India empowers the High Courts for enforcement of fundamental rights?

  • (A) Article- 32
  • (B) Article- 124
  • (C) Article- 226
  • (D) Article- 229
Answer- (C) Article- 226

20. Nagoya is industrial region of

  • (A) Japan
  • (B) China
  • (C) South Korea
  • (D) Malaysia
Answer- (A) Japan

21. Which constitutional amendment restricted the size of the Council of Ministers of 15 percent of total number of members of the Lok Sabha?

  • (A) 93rd Amendment 2003
  • (B) 89th Amendment 2001
  • (C) 91st Amendment 2003
  • (D) 91st Amendment 2002
Answer- (C) 91st Amendment 2003

22. Which of the following is not the characteristic of the Government of India Act, 1935?

  • (A) Dyarchy in the Central Government
  • (B) One All India Federation
  • (C) Provincial Autonomy
  • (D) Beginning of Dyarchy of States
Answer- (D) Beginning of Dyarchy of States

23. Which Article of The Constitution of India mentions about composition of Legislative Council in state?

  • (A) Article 170
  • (B) Article 171
  • (C) Article 172
  • (D) Article 173
Answer- (B) Article 171

24. Match List-I with List-II and identify the correct answer from the codes given below:

List-IList-II
(a) Formation of Village Panchayat(I) Article 50
(b) Uniform Civil Code (UCC)(II) Article 48
(c) Agriculture and Animal Husbandry(III) Article 40
(d) Separation of Judiciary from Executive(IV) Article 44

Codes :-

  • (A) a-III, b-IV, c-II, d-I
  • (B) a-IV, b-III, c-II, d-I
  • (C) a-II, b-III, c-I, d-IV
  • (D) a-I, b-II, c-III, d-IV
Answer- (A) a-III, b-IV, c-II, d-I

25. In which of the following states Article 356 has been imposed for the maximum number of time (till July, 2021)?

  • (A) Manipur
  • (B) Uttar Pradesh
  • (C) Bihar
  • (D) Punjab
Answer- (B) Uttar Pradesh

26. According to which Act, National Human Rights Commission was constituted?

  • (A) Protection of Human Rights Act, 1991
  • (B) Protection of Human Rights Act, 1992
  • (C) Protection of Human Rights Act, 1993
  • (D) Protection of Human Rights Act, 1995
Answer- (C) Protection of Human Rights Act, 1993

27. Who among the following take/s the oath of the office before the Governor of Rajasthan, prior to assuming the office?

(I) Chairman of Rajasthan State Human Rights Commission

(II) Lokayukt of Rajasthan

(III) State Election Commissioner

(IV) Advocate General of Rajasthan

Choose the correct answer :

  • (A) Only I
  • (B) Only I and II
  • (C) Only I, II and III
  • (D) I, II, III and IV
Answer- (B) Only I and II
Explanation-
  • This question has been removed by Rajasthan Public Service Commission (RPSC) in the final answer key.
  • 28. Under which Article of the Constitution of India, the Indian Parliament is constituted?

    • (A) Article 79
    • (B) Article 80
    • (C) Article 81
    • (D) Article 83
    Answer- (A) Article 79

    29. In the absence of the Speaker, who among the following may, in case of urgency, authenticate the bill on behalf of the Speaker in Rajasthan Legislative Assembly?

    • (A) Deputy Speaker
    • (B) Minister of Parliamentary Affairs
    • (C) Secretary of the Legislative Assembly
    • (D) Parliamentary Secretary
    Answer- (C) Secretary of the Legislative Assembly

    30. Who among the following Judges of the Rajasthan High Court has not been the Chief Justice of the High Court of other states?

    • (A) Rajesh Balia
    • (B) Prakash Tatia
    • (C) N.N. Mathur
    • (D) Nagendra Kumar Jain
    Answer- (C) N.N. Mathur

    31. Who among the following has been the Secretary and Chairman of Rajasthan Public Service Commission, both?

    • (A) N.K. Bairwa
    • (B) Yatindra Singh
    • (C) D.D. Chauhan
    • (D) Devendra Singh
    Answer- (A) N.K. Bairwa

    32. Who among the following has not been the Chairperson of Rajasthan State Human Rights Commission?

    • (A) Justice N.K. Jain
    • (B) Justice Prakash Tatia
    • (C) Justice Jagat Singh
    • (D) Justice S. Sageer Ahmed
    Answer- (C) Justice Jagat Singh

    33. Barkatullah Khan was appointed as Chief Minister of Rajasthan after resignation of which of following Chief Minister?

    • (A) Tika Ram Paliwal
    • (B) Mohanlal Sukhadia
    • (C) Shivcharan Mathur
    • (D) Haridev Joshi
    Answer- (B) Mohanlal Sukhadia

    34. Which of the following is not a problem in the measurement of National Income?

    • (A) Double Counting
    • (B) Improper Records
    • (C) Difference in Income of the individuals
    • (D) Problem of exclusion and inclusion
    Answer- (C) Difference in Income of the individuals

    35. Which one of the following is a qualitative tool of credit control?

    • (A) Bank Rate
    • (B) Repo Rate
    • (C) Open market operations
    • (D) Margin Requirements
    Answer- (D) Margin Requirements

    36. As per the Human Development Report 2020, the Gender Development Index for India is

    • (A) 0.488
    • (B) 0.642
    • (C) 0.688
    • (D) 0.820
    Answer- (D) 0.820

    37. Which of the following is not a cause of poverty?

    • (A) Economic Inequality
    • (B) Social Inclusion
    • (C) Unemployment
    • (D) Indebtedness
    Answer- (B) Social Inclusion

    38. Border Area Development Programme (BADP) is implemented in 16 blocks of which four border districts of Rajasthan?

    • (A) Jhalawar, Baran, Sawai Madhopur, Karauli
    • (B) Dhaulpur, Bharatpur, Alwar, Jhunjhunu
    • (C) Barmer, Bikaner, Ganganagar, Jaisalmer
    • (D) Banswara, Dungarpur, Barmer, Jaisalmer
    Answer- (C) Barmer, Bikaner, Ganganagar, Jaisalmer

    39. Which of the following is not an objective of Government Budget?

    • (A) Redistribution of Income and Wealth
    • (B) Economic stability
    • (C) Increase in Gross Domestic Product
    • (D) Deficit Budget
    Answer- (D) Deficit Budget

    40. As per Economic Survey 2020-21, which of the following statements are correct, regarding state economic development?

    (I) The growth rate as per gross state domestic product at constant prices (2011-12), in year 2020-21 is 4.11%

    (II) The sectoral contribution of services in Gross State Value Added at constant prices (2011-12) in year 2020-21 is 42.40%

    (III) The Fiscal deficit to Gross State Domestic Product in year 2019-20 was 3.77%

    (IV) The contribution of Agriculture sector in Gross State Value Added at constant prices is the lowest.

    • (A) I Only
    • (B) II and IV
    • (C) II and III
    • (D) I, III and IV
    Answer- (C) II and III

    41. In Rajasthan ‘Jeevan Dhara Yojana’ is related to :

    • (A) Insurance Plan for the poor.
    • (B) Construction of irrigation wells.
    • (C) Availability of Electricity for the rural poor.
    • (D) Availability of health services.
    Answer- (B) Construction of irrigation wells.

    42. What is the amount of money given to the beneficiaries (Women on birth of their first child) under the scheme of Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana?

    • (A) ₹ 5,000
    • (B) ₹ 10,000
    • (C) ₹ 15,000
    • (D) ₹ 20,000
    Answer- (A) ₹ 5,000

    43. Which one is not the cause of inflation under cost-push factors?

    • (A) Hike in oil prices
    • (B) Increase in taxes
    • (C) Deficit financing
    • (D) Fluctuations in output and supply
    Answer- (C) Deficit financing

    44. Which of the following scheme of Central Government is not focused to Unorganised sector workers?

    • (A) Pradhan Mantri Shram Yogi Maandhan Yojana
    • (B) Swavalamban Scheme
    • (C) Atal Pension Yojana
    • (D) Deendayal Upadhyaya Antyodaya Yojana
    Answer- (D) Deendayal Upadhyaya Antyodaya Yojana

    45. Match the following externally aided projects of Rajasthan with their respective agencies :

    List-IList-II
    (a) Forestry and Biodiversity Project Phase-II(I) NDB
    (b) State Highway Development Programme-II(II) ADB
    (c) State Highway Investment Programme-I(III) WB
    (d) Water Sector Reconstruction Project for desert areas(IV) JICA

    Codes:

    • (A) a-IV, b-III, c-II, d-I
    • (B) a-III, b-IV, c-I, d-II
    • (C) a-II, b-I, c-IV, d-III
    • (D) a-I, b-II, c-III, d-IV
    Answer- (A) a-IV, b-III, c-II, d-I

    46. The Rajasthan M Sand Policy 2021 aims to :

    • (A) Increase the use of river sand for construction works across the state.
    • (B) Promote the export of river sand.
    • (C) Resolve the problem of waste coming out from mines in the state.
    • (D) Restrict the use of other state river sand.
    Answer- (C) Resolve the problem of waste coming out from mines in the state.

    47. In return for his investment, a shareholder receives

    • (A) Undistributed profit
    • (B) Dividends and Bonus shares
    • (C) Interest on investment
    • (D) Profit on investment
    Answer- (B) Dividends and Bonus shares

    48. First Spacecraft to carry man on the Moon was :

    • (A) Helius-B
    • (B) Luna-9
    • (C) Apollo-II
    • (D) Apollo-I
    Answer- (C) Apollo-II
    Explanation-
  • This question has been removed by Rajasthan Public Service Commission (RPSC) in the final answer key.
  • 49. Who is called Father of Nano-technology?

    • (A) Nikola Tesla
    • (B) Richard Feynman
    • (C) Linus Pauling
    • (D) Arthur Weinberg
    Answer- (B) Richard Feynman

    50. The technique of DNA Fingerprinting was developed by:

    • (A) Alec Jeffreys and co-workers
    • (B) Lalji Singh and co-workers
    • (C) E.M. Southern and co-workers
    • (D) B. Wallace and co-workers
    Answer- (A) Alec Jeffreys and co-workers

    51. Planning Commission of India was replaced by NITI Aayog on

    • (A) 1st January, 2014
    • (B) 1st January, 2015
    • (C) 1st January, 2016
    • (D) 1st January, 2017
    Answer- (B) 1st January, 2015

    52. Carcinoma refers to :

    • (A) Malignant tumors of the conductive tissue.
    • (B) Malignant tumors of the Skin & Mucous membrane.
    • (C) Benign tumor of the connective tissue.
    • (D) None of these
    Answer- (B) Malignant tumors of the Skin & Mucous membrane.

    53. Kyoto Protocol is an international agreement linked to :

    • (A) UNFCC
    • (B) WTO
    • (C) WHO
    • (D) UGC
    Answer- (A) UNFCC
    Explanation-
  • This question has been removed by Rajasthan Public Service Commission (RPSC) in the final answer key.
  • 54. The regional station of NBPGR in Rajasthan is located at-

    • (A) Jaipur
    • (B) Udaipur
    • (C) Jodhpur
    • (D) Bikaner
    Answer- (C) Jodhpur

    55. The Department of Science and Technology was established in the Rajasthan in the year of-

    • (A) 1972
    • (B) 2019
    • (C) 1983
    • (D) 1996
    Answer- (C) 1983

    56. Which one of following is not used as a cryoprotectant?

    • (A) Sucrose
    • (B) DMSO
    • (C) Glycerol
    • (D) Sodium hypochloride
    Answer- (D) Sodium hypochloride

    57. Which of the following waves are used by the common TV remote control?

    • (A) Radio waves
    • (B) Ultraviolet waves
    • (C) Infrared waves
    • (D) Ultrasonic waves
    Answer- (C) Infrared waves

    58. India’s first satellite which was completely designed and fabricated in India is-

    • (A) GSAT-30
    • (B) IRNSS
    • (C) Aryabhata
    • (D) EOS-01
    Answer- (C) Aryabhata

    59. The state tree of Rajasthan is :

    • (A) Khejri
    • (B) Rohida
    • (C) Peepal
    • (D) Neem
    Answer- (A) Khejri

    60. How many ‘Bits’ are there in a ‘nibble’?

    • (A) 16
    • (B) 32
    • (C) 4
    • (D) 8
    Answer- (C) 4

    61. Which one of the following waves is utilised by Bats to identify the obstacles in their flight path?

    • (A) Infrared waves
    • (B) Radio waves
    • (C) Ultrasonic waves
    • (D) Micro waves
    Answer- (C) Ultrasonic waves

    62. “National Research Centre on Seed Spices” in Rajasthan is located at-

    • (A) Jaipur
    • (B) Jodhpur
    • (C) Kota
    • (D) Ajmer
    Answer- (D) Ajmer

    63. Assuming the statement “Every Library has books” to be true. From the following statements, which one is certainly correct?

    • (A) Books are only in the library.
    • (B) No library is without books.
    • (C) Some libraries do not have readers.
    • (D) Library is only for books.
    Answer- (B) No library is without books.

    64. Question given below consists of a statement followed by three arguments numbered I, II and III. You have to decide which of the arguments is/are strong argument(s) and which is/are weak arguments(s) and accordingly choose your answer from the alternatives after the question.

    Statement : Should there be a common syllabus for all the subjects in graduate courses in all the Universities across the country?

    Arguments :

    I. Yes, this is the only way to bring in uniformity in the education system in the country.

    II. Yes, it will help standardise the quality of graduation certificates being given by different Universities in the country.

    III. No, each university should have the autonomy to decide its syllabus based on the specific requirement of itself.

    • (A) II and III are strong.
    • (B) Only I is strong.
    • (C) Only II is strong.
    • (D) None is strong.
    Answer- (A) II and III are strong.

    65. Which allotrope of carbon is in the form of a rigid three dimensional structure?

    • (A) Graphite
    • (B) Fullerene
    • (C) Diamond
    • (D) Lamp black
    Answer- (C) Diamond

    66. Find the missing number in the following series :

    4, 18, ?, 100, 180, 294, 448

    • (A) 60
    • (B) 50
    • (C) 58
    • (D) 48
    Answer- (D) 48

    67. In a certain code language, ‘GOAL’ is written as ‘BPMH’ and ‘MIND’ as ‘OJEN’. So what will be written to ‘SOAR’ in the same code language?

    • (A) BPST
    • (B) BRTS
    • (C) STBR
    • (D) KTPB
    Answer- (A) BPST

    68. The number of squares in the following figure is :

    • (A) 20
    • (B) 40
    • (C) 30
    • (D) 50
    Answer- (C) 30

    69. Consider the following arguments :

    (I) In order to be a R.A.S. one must be graduate from college.

    (II) All Professors are poor.

    (III) Some mathematicians are professors.

    (IV) No college graduate is poor.

    Which one of the following is not a valid conclusion regarding the above arguments?

    • (A) Some mathematicians are not R.A.S.
    • (B) Some R.A.S. are Professors.
    • (C) R.A.S. are not poor.
    • (D) Professors are not R.A.S.
    Answer- (B) Some R.A.S. are Professors.

    70. If the ratio of ages of Seema and Reema is 9 : 16, after ten year it will be 2 : 3. The ratio of ages of Seema and Reema before six years was :

    • (A) 2 : 3
    • (B) 9 : 16
    • (C) 3 : 2
    • (D) 6 : 13
    Answer- (D) 6 : 13

    71. The population of a village is 3,60,000. Its various occupations are shown in following pie-chart.

    The sum of the persons engaged is service and transportation is equal to sum of which of the following occupations?

    • (A) Agriculture and Transportation
    • (B) Trade and Industry
    • (C) Agriculture and Trade
    • (D) Industry and Agriculture
    Answer- (C) Agriculture and Trade

    72. Kamal and Laxman are two real brothers. Om and Prem is a married couple. Laxman is father of Prem. Chanchal is the wife of Laxman and Kamal’s mother name is Madhu. Om is Laxman’s son-in-law and Daya is Om’s daughter.

    How is Prem related to Nandani?

    • (A) Cousin sister
    • (B) Sister-in-law
    • (C) Aunty
    • (D) Mother
    Answer- (A) Cousin sister

    73. Which of the following has NOT been awarded Padma Vibhushan in year 2021?

    • (A) S.P. Balasubramaniam
    • (B) B.B. Lal
    • (C) Shinzo Abe
    • (D) Ramvilas Paswan
    Answer- (D) Ramvilas Paswan

    74. The company, which is constructing New Parliament Building of India :

    • (A) Tata Projects Ltd.
    • (B) Shapoorji Pallonji Construction Ltd.
    • (C) L & T Construction
    • (D) Gammon India Ltd.
    Answer- (A) Tata Projects Ltd.

    75. Read the following statements about Pandit Rajan Mishra :

    (I) He was a classical vocalist of Khayal style.

    (II) He was awarded Padmashri in year 2007.

    Choose the correct option :

    • (A) Only Statement (I) is correct.
    • (B) Only Statement (II) is correct.
    • (C) Neither (I) nor (II) is correct.
    • (D) Both the statements are correct.
    Answer- (A) Only Statement (I) is correct.

    76. The value of a machine depreciates at the rate of 10% every year. It was purchased 3 years ago. If its present value is ₹ 8,748, then its purchase price was-

    • (A) ₹ 10,000
    • (B) ₹ 12,000
    • (C) ₹ 14,000
    • (D) ₹ 16,000
    Answer- (B) ₹ 12,000

    77. The Institute, with which the Government of Rajasthan collaborated to implement a new approach to road safety :

    • (A) MNIT, Jaipur
    • (B) IIT, Mumbai
    • (C) IIT, Delhi
    • (D) IIT, Madras
    Answer- (D) IIT, Madras

    78. Who of the following travelled into space by Virgin Galactic in July, 2021?

    • (A) Sirisha Sharma
    • (B) Sirisha Bandla
    • (C) Sirisha Bendre
    • (D) Sirisha Bundela
    Answer- (B) Sirisha Bandla

    79. Which fungus causes ‘black fungus’ disease?

    • (A) Mucor
    • (B) Lycopodium
    • (C) Penicillium
    • (D) Leptospira
    Answer- (A) Mucor

    80. The organisation, which published report Youth & COVID-19 that examines the impacts of COVID-19 on jobs, education etc. :

    • (A) World Economic Forum
    • (B) CAPART
    • (C) UNESCO
    • (D) ILO
    Answer- (D) ILO

    81. How many players from Rajasthan represented India in the Tokyo Olympics 2020?

    • (A) 2
    • (B) 3
    • (C) 4
    • (D) 5
    Answer- (C) 4

    82. As per the online ranking accorded by Government of India in July 2021, which city of Rajasthan stands on top amongst smart cities of Rajasthan?

    • (A) Udaipur
    • (B) Ajmer
    • (C) Kota
    • (D) Jaipur
    Answer- (A) Udaipur

    83. Sh. Narayan Rane has been given charge of ‘MSME’ Ministry in July 2021. Here MSME stands for-

    • (A) Medium, Strategic and Micro Enterprises
    • (B) Micro, Small and Marginalized Enterprises
    • (C) Medium, Small and Marginalized Enterprises
    • (D) Micro, Small and Medium Enterprises
    Answer- (D) Micro, Small and Medium Enterprises

    84. COVAXIN Vaccine is made up of

    • (A) Genetic material of the SARS-CoV-2 Spike protein.
    • (B) Inactivated (killed) SARS-CoV-2.
    • (C) Modified mRNA, which encodes spike protein of SARS-CoV-2.
    • (D) Adenovirus Viral Vector.
    Answer- (B) Inactivated (killed) SARS-CoV-2.

    85. Which country chairs ‘BRICS’ in 2021?

    • (A) Brazil
    • (B) India
    • (C) Russia
    • (D) China
    Answer- (B) India

    86. Who won the French Open-Men’s Singles-2021?

    • (A) Roger Federer
    • (B) Rafael Nadal
    • (C) Noval Djokovic
    • (D) Stefano Tsitsipas
    Answer- (C) Noval Djokovic

    87. The first Indian fencer to participate in Olympics is-

    • (A) Kabita Devi
    • (B) Ritu Chaudhary
    • (C) Bhavani Devi
    • (D) Radhika Prakash
    Answer- (C) Bhavani Devi

    88. Which of the following health complications been added in the list of Ayushman Bharat Mahatma Gandhi Rajasthan Health Insurance Scheme on 30th January, 2021?

    • (A) Treatment of COVID-19, Hemodylasis
    • (B) Treatment of COVID-19, Prolapse Uterus.
    • (C) Treatment of COVID-19, Pneumonectomy.
    • (D) Pemetrexed, Fistulectomy
    Answer- (A) Treatment of COVID-19, Hemodylasis

    89. The main Peeth of Dadu Panth is situated at-

    • (A) Amer
    • (B) Naraina
    • (C) Mandor
    • (D) Karoli
    Answer- (B) Naraina

    90. Who among the following was the pioneer of “Bijoliya Kissan Movement”?

    • (A) Vijay Singh Pathik
    • (B) Kesri Singh Barahath
    • (C) Jamnalal Bajaj
    • (D) Arjunlal Sethi
    Answer- (A) Vijay Singh Pathik

    91. The term ‘Swaraj’ was first used by-

    • (A) Dayanand Saraswati
    • (B) M.N. Roy
    • (C) Gopal Krishna Gokhale
    • (D) Swami Vivekanand
    Answer- (A) Dayanand Saraswati

    92. “Geendad Dance” is performed in which region of Rajasthan?

    • (A) Mewar
    • (B) Hadoti
    • (C) Bagad
    • (D) Shekhawati
    Answer- (D) Shekhawati

    93. Who among the following built the Jain Temples of Delwara?

    • (A) Neminath
    • (B) Vimal Shah
    • (C) Adinath
    • (D) Bheem Shah
    Answer- (B) Vimal Shah

    94. Who is the author of ‘Kanhad De Prabandh’?

    • (A) Padmanabh
    • (B) Veerbhan
    • (C) Bhatt Jagjeevan
    • (D) Pt. Jeevadhar
    Answer- (A) Padmanabh

    95. The eighty-four pillars cenotaph is located at-

    • (A) Kota
    • (B) Jhalawar
    • (C) Bundi
    • (D) Sawai Madhopur
    Answer- (C) Bundi

    96. Which of the following forts fall under the category of “Jal Durg”?

    • (A) Kumbhalgarh
    • (B) Nahargarh
    • (C) Ranthambhore
    • (D) Gagron
    Answer- (D) Gagron

    97. Who built “Raniji Ki Baori” at Bundi?

    • (A) Rani Padmini
    • (B) Rani Nathawati
    • (C) Rani Vijaya Devi
    • (D) Rani Gayatri
    Answer- (B) Rani Nathawati

    98. The Number of villages awarded by the Mughal Emperor Akbar for the arrangements of the “Shrine of Khwaja Moin-ud-din Chishti” were

    • (A) 09
    • (B) 12
    • (C) 15
    • (D) 18
    Answer- (D) 18

    99. The “Tiwara tax” was levied on-

    • (A) On Industrial Productions
    • (B) On trade with other states
    • (C) On festivals such as Diwali and Holi
    • (D) On Agriculture Productions
    Answer- (C) On festivals such as Diwali and Holi

    100. The original name of Nathdwara was-

    • (A) Banera
    • (B) Kanore
    • (C) Sihad
    • (D) Bedla
    Answer- (C) Sihad

    Leave a Comment

    error: Content is protected !!