Rajasthan Police Sub Inspector Exam, 2021 (15-09-2021) Question Paper-II (GK & GS)

Exam BoardRajasthan Public Service Commission (RPSC)
Exam NameSub Inspector & Platoon Commander Exam, 2021 (RPSC SI)
Exam Date15-09-2021
Exam Time03.00 PM to 05.00 PM
Answer Key issue date2023
Final Answer key issue date19-10-2023
Exam ModeOffline
Question paper languageHindi & English
Question paper typeObjective
SubjectGeneral Knowledge and General Science (GK & GS)
Total Question100
Maximum Marks200
Negative Marking1/3
Time2 Hours

Note :-In this question paper, except question numbers 2 and 32, all the remaining questions have been solved as per the official answer key of Rajasthan Public Service Commission (RPSC), because question numbers 2 and 32 have been removed by Rajasthan Public Service Commission (RPSC).

This question paper includes questions related to the following subjects :-

  1. History, Art, Culture, Literature, Tradition & Heritage of Rajasthan
  2. Indian History
  3. Geography of World
  4. Geography of India
  5. Geography of Rajasthan
  6. Indian Constitution, Political System & Governance
  7. Political and Administrative System of Rajasthan
  8. Economic Concepts and Indian Economy
  9. Economy of Rajasthan
  10. Science & Technology
  11. Reasoning & Mental Ability
  12. Current Affairs

1. Who founded the “Servants of India Society”?

  • (A) M.G. Ranade
  • (B) Anant Patwardhan
  • (C) G.K. Gokhale
  • (D) B.G. Tilak
Answer- (C) G.K. Gokhale

2. The State of Hyderabad was merged in Indian Union in the month and year

  • (A) November, 1948 (September, 1948)
  • (B) November, 1947
  • (C) February, 1948
  • (D) February, 1949
Answer- (A) September, 1948
Explanation-
  • This question has been removed by Rajasthan Public Service Commission (RPSC) in the final answer key.
  • 3. Mariana Trench is located in which ocean?

    • (A) Southern Atlantic Ocean
    • (B) Western Pacific Ocean
    • (C) Eastern Pacific Ocean
    • (D) Northern Atlantic Ocean
    Answer- (B) Western Pacific Ocean

    4. Biological Oxygen Demand is a standard criterion for which of the following?

    • (A) Measuring oxygen level in blood.
    • (B) Computing oxygen levels in forest ecosystems.
    • (C) Pollution assay in aquatic ecosystems.
    • (D) Assessing oxygen levels in high altitude region.
    Answer- (C) Pollution assay in aquatic ecosystems.

    5. Who gave the slogan “Do or Die” during Quit India Movement?

    • (A) Pandit Jawaharlal Nehru
    • (B) Mahatma Gandhi
    • (C) Subhash Chandra Bose
    • (D) Lokmanya Tilak
    Answer- (B) Mahatma Gandhi

    6. Which of the following are connected by the Suez Canal?

    • (A) The Mediterranean Sea and the Red Sea
    • (B) Gulf of Oman and the Red Sea
    • (C) The Mediterranean Sea and the Gulf of Oman
    • (D) Persian Gulf and Arabian Sea
    Answer- (A) The Mediterranean Sea and the Red Sea

    7. Which is the largest Tungsten producing country in the world?

    • (A) Australia
    • (B) China
    • (C) Russia
    • (D) U.S.A.
    Answer- (B) China

    8. Rudraprayag is situated at the confluence of which rivers?

    • (A) Bhagirathi and Alaknanda
    • (B) Mandakini and Alaknanda
    • (C) Nandakini and Alaknanda
    • (D) Dhuliganga and Alaknanda
    Answer- (B) Mandakini and Alaknanda

    9. ‘Pusa Sindhu Ganga’ is a variety of which crop?

    • (A) Wheat
    • (B) Paddy
    • (C) Lentil
    • (D) Gram
    Answer- (A) Wheat

    10. Biodiversity forms basis of human existence is which of the following ways?

    (I) Soil formation

    (II) Prevention of soil erosion

    (III) Recycling of waste

    (IV) Pollination of crops

    Select the correct answer on the basis of codes given below:

    • (A) I, II and III only
    • (B) II, III and IV Only
    • (C) I and IV only
    • (D) I, II, III and IV
    Answer- (D) I, II, III and IV

    11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

    List-I (Aluminium Company)List-II (Location)
    (a) Balco(I) Hirakud
    (b) Hindalco(II) Korba
    (c) Indian Aluminium Company(III) Karaput
    (d) NALCO(IV) Renukoot

    Codes :

    • (A) a-III, b-I, c-IV, d-II
    • (B) a-II, b-IV, c-I, d-III
    • (C) a-III, b-IV, c-I, d-II
    • (D) a-II, b-I, c-IV, d-III
    Answer- (B) a-II, b-IV, c-I, d-III

    12. ‘Green Muffler’ is related to-

    • (A) Soil pollution
    • (B) Air pollution
    • (C) Noise pollution
    • (D) Water pollution
    Answer- (C) Noise pollution

    13. In Rajasthan “Chhappan ka Maidan” is located in the basin of which river?

    • (A) Luni River
    • (B) Mahi River
    • (C) Chambal River
    • (D) Banas River
    Answer- (B) Mahi River

    14. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

    List-I (Uranium Centre)List-II (State)
    (a) Domiasiat(I) Rajasthan
    (b) Lambapur(II) Karnataka
    (c) Rohili(III) Meghalaya
    (d) Gogi(IV) Andhra Pradesh

    Codes :

    • (A) a-III, b-IV, c-I, d-II
    • (B) a-II, b-I, c-III, d-IV
    • (C) a-I, b-III, c-IV, d-II
    • (D) a-IV, b-II, c-III, d-I
    Answer- (A) a-III, b-IV, c-I, d-II

    15. Which city in Rajasthan is also known as ‘Granite City’?

    • (A) Jaipur
    • (B) Jalore
    • (C) Jaisalmer
    • (D) Jodhpur
    Answer- (B) Jalore

    16. Which one of the following is not matched correctly?

    Conservation Reserves – District/Place

    • (A) Rotu – Nagaur
    • (B) Ummedganj – Ajmer
    • (C) Beer – Jhunjhunu
    • (D) Gudha Vishnoiyan – Jodhpur
    Answer- (B) Ummedganj – Ajmer

    17. Which district of Rajasthan had lowest population growth rate during the decade 2001-2011?

    • (A) Jhunjhunu
    • (B) Ganganagar
    • (C) Bundi
    • (D) Pali
    Answer- (B) Ganganagar

    18. For how long did the Constituent Assembly of India exist from the first meeting on 9th December, 1946?

    • (A) 2 years, 11 months, 17 days
    • (B) 2 years, 11 months, 18 days
    • (C) 2 year, 11 months, 19 days
    • (D) 3 years, 1 month, 16 days
    Answer- (D) 3 years, 1 month, 16 days

    19. Which of the following dams constructed on Chambal river are located in Rajasthan?

    (I) Kota Bairaj

    (II) Gandhi Sagar Dam

    (III) Jawahar Sagar Dam

    (IV) Rana Pratap Sagar Dam

    Select the correct answer using the codes given below :

    • (A) Only I, II and IV
    • (B) Only I and IV
    • (C) I, II, III and IV
    • (D) Only I, III and IV
    Answer- (D) Only I, III and IV

    20. The Supreme Court of India propounded the doctrine of “Basic Structure of the Constitution” in which of the following case?

    • (A) The Shankari Prasad case (1951)
    • (B) The Sajjan Singh case (1965)
    • (C) The Golaknath case (1967)
    • (D) The Keshavananda Bharti case (1973)
    Answer- (D) The Keshavananda Bharti case (1973)

    21. According to the provisions of the Constitution of India, the Supreme Court shall have such further jurisdiction and powers with respect to any of the matters in the Union List as :

    • (A) President may by order confer.
    • (B) Parliament may by law confer.
    • (C) Supreme Court may by rules confer.
    • (D) Government of India may by decision confer.
    Answer- (B) Parliament may by law confer.

    22. According to Article 40, the state shall take steps to organise village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them ________

    • (A) to function as units of development.
    • (B) to function as units of self-government.
    • (C) to function as units of decentralised government.
    • (D) to function as units of social justice.
    Answer- (B) to function as units of self-government.

    23. The idea of provision of “Concurrent List” in the Constitution of India is taken from which of the following country?

    • (A) United States of America
    • (B) United Kingdom
    • (C) Canada
    • (D) Australia
    Answer- (D) Australia

    24. Who among the following has had the longest tenure as a minister in the Government of India?

    • (A) Vidyacharan Shukla
    • (B) Chaudhary Charan Singh
    • (C) Jagjivan Ram
    • (D) Ramvilas Paswan
    Answer- (C) Jagjivan Ram

    25. What is the system of governance in the Panchayati Raj setup in Rajasthan?

    • (A) Single-tier structure of local self-government at the village level.
    • (B) Two-tier system of local self-government at the village and block levels.
    • (C) Three-tier structure of local self-government at the village, block and district levels.
    • (D) Four-tier system of local self-government at the village, block, district & state levels.
    Answer- (C) Three-tier structure of local self-government at the village, block and district levels.

    26. The National Human Rights Commission-

    (I) can enquire only on the presentation of a petition of the victim and not suo motu, into complaint of violation of human rights.

    (II) can not intervene in any proceeding involving violation of human rights pending before any court, under any circumstances.

    Which of the above statement/statements is/are correct?

    • (A) Only I
    • (B) Only II
    • (C) Both I and II
    • (D) Neither I nor II
    Answer- (D) Neither I nor II

    27. Which of the following groups included under the natural environment under Fundamental Duties as mentioned in the Constitution of India?

    • (A) Lakes, rivers, mountains and wildlife
    • (B) Forests, lakes, rivers and wildlife
    • (C) Forests, lakes, mountains and wildlife
    • (D) Forests, lakes, rivers, and mountains
    Answer- (B) Forests, lakes, rivers and wildlife

    28. Who among the following issues the notification for the general election to a State Legislative Assembly?

    • (A) Election Commission of India
    • (B) President
    • (C) Governor
    • (D) State Election Commission
    Answer- (C) Governor

    29. Recently Rajasthan Government has increased the incentive under “Mukhbir Yojana” (informer scheme) with the aim to prevent female foeticide. What is the increased incentive?

    • (A) ₹ 1 lakh
    • (B) ₹ 2.5 lakh
    • (C) ₹ 3 lakhs
    • (D) ₹ 3.5 lakhs
    Answer- (C) ₹ 3 lakhs

    30. Which of the following statements about the National Development Council are correct?

    (I) It is presided over by the Prime Minister.

    (II) It includes all Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of States and Administrators of Union Territories.

    (III) It includes members of the NITI Aayog.

    (IV) Ministers of State with independent charge are also invited in the deliberations of the Council.

    Select the correct answer by using the codes given below.

    • (A) Only I and II
    • (B) Only I, II and III
    • (C) Only I, II and IV
    • (D) I, II, III and IV
    Answer- (D) I, II, III and IV

    31. In which of the following districts, the Police Commissionarate system exists?

    • (A) Jaipur – Kota
    • (B) Jaipur – Jodhpur
    • (C) Jaipur – Bikaner
    • (D) Jaipur – Ajmer
    Answer- (B) Jaipur – Jodhpur

    32. Who can be appointed as the Chairperson of the Rajasthan State Human Rights Commission?

    • (A) Retired Chief Justice of a High Court
    • (B) Retired Justice of a High Court
    • (C) Retired Justice of Supreme Court
    • (D) Retired District and Sessions Judge
    Answer- (A) Retired Chief Justice of a High Court
    Explanation-
  • This question has been removed by Rajasthan Public Service Commission (RPSC) in the final answer key.
  • 33. Which of the following statement/statements is/are correct in respect of Rajasthan Lokayukta?

    (I) Chief Minister of Rajasthan is not under the jurisdiction of Lokayukta.

    (II) Accountant General, Rajasthan is not under the jurisdiction of Lokayukta.

    (III) Officers and employees of Rajasthan State Legislative Assembly, Secretariat are not under the jurisdiction of Lokayukta.

    Select the correct answer by using the codes given below :

    • (A) Only I
    • (B) Only I and II
    • (C) Only II and III
    • (D) I, II and III
    Answer- (D) I, II and III

    34. In Human Development Index 2019, India’s Gross National Income (GNI) per capita is

    • (A) US $ 6681
    • (B) US $ 6427
    • (C) US $ 5040
    • (D) US $ 6535
    Answer- (A) US $ 6681

    35. As per Budget estimate for 2020-21, the expenditure on urea subsidy is expected to be

    • (A) ₹ 1.16 lakh crore
    • (B) ₹ 0.24 lakh crore
    • (C) ₹ 0.48 lakh crore
    • (D) ₹ 0.41 lakh crore
    Answer- (C) ₹ 0.48 lakh crore

    36. The platform for ‘Transparent Taxation – Honoring the Honest’ was launched in

    • (A) August, 2020
    • (B) August, 2019
    • (C) January, 2020
    • (D) January, 2019
    Answer- (A) August, 2020

    37. Mukhya Mantri Rajshree Yojana was launched to-

    • (A) Improve the declining child sex-ratio.
    • (B) Promote female literacy in rural areas.
    • (C) Protect women from sexual harassment.
    • (D) Promote women empowerment and gender equality.
    Answer- (D) Promote women empowerment and gender equality.

    38. Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM) seeks to

    • (A) Alleviate rural poverty through building sustainable community institution of the poor.
    • (B) Alleviate poverty among SC and ST class.
    • (C) Provide employment to rural females.
    • (D) Provide subsidised food grains to rural females.
    Answer- (A) Alleviate rural poverty through building sustainable community institution of the poor.

    39. Which of the following is added in National income while computing personal income?

    • (A) Transfer payment
    • (B) Social Security contribution
    • (C) Corporate tax
    • (D) Undistributed profits
    Answer- (A) Transfer payment

    40. Under the scheme Ayushman Bharat Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthaya Bima Yojana, an MoU has been executed between-

    • (A) Rajasthan State Health Assurance Agency and the New India Assurance Company Limited.
    • (B) Max Life Insurance & Life Insurance Corporation.
    • (C) HDFC Life Insurance & ICICI Prudential Life Insurance Company.
    • (D) Oriental Insurance Company Limited and Max Life Insurance.
    Answer- (A) Rajasthan State Health Assurance Agency and the New India Assurance Company Limited.

    41. The co-existence of inflation and unemployment is called

    • (A) Headline inflation
    • (B) Core inflation
    • (C) Stagflation
    • (D) Deflation
    Answer- (C) Stagflation

    42. As per the advance estimates the Net State Domestic Product at constant (2011-12) prices, in the year 2020-21 has been estimated at

    • (A) ₹ 6.10 lakh crore
    • (B) ₹ 6.25 lakh crore
    • (C) ₹ 5.70 lakh crore
    • (D) ₹ 5.75 lakh crore
    Answer- (C) ₹ 5.70 lakh crore

    43. An expansionary monetary policy to overcame a depression or deflationary gap the Central Bank uses-

    • (A) Purchases Government Securities in open market.
    • (B) Increases the reserve requirements of member Banks.
    • (C) Increases the Bank rate.
    • (D) Sales of Government Securities in open market.
    Answer- (A) Purchases Government Securities in open market.

    44. Which of the following sub-sector of service sector in Rajasthan has highest share in GSVA (Gross State Value Added) in 2020-21 at current prices?

    • (A) Transport, Storage & Communication.
    • (B) Trade, Hotels & Restaurants.
    • (C) Real-estate ownership of Dwellings & Professional services.
    • (D) Financial Services.
    Answer- (B) Trade, Hotels & Restaurants.

    45. As per the Economic Review 2020-21, what was the average size of holding in Rajasthan in year 2015-16?

    • (A) 1.08 Hectare
    • (B) 2.22 Hectare
    • (C) 2.73 Hectare
    • (D) 3.62 Hectare
    Answer- (C) 2.73 Hectare

    46. Which of the following districts are included in Bikaner-Nagaur Basin producing petroleum?

    • (A) Bikaner, Nagaur, Sri Ganganagar, Hanumangarh and Churu
    • (B) Barmer, Bikaner, Nagaur, Jalore and Jaisalmer
    • (C) Kota, Baran, Bundi, Bikaner and Nagaur
    • (D) Jaisalmer, Bikaner, Nagaur, Bundi and Jalore
    Answer- (A) Bikaner, Nagaur, Sri Ganganagar, Hanumangarh and Churu

    47. When was Indira Mahila Shakti Nidhi Scheme launched in Rajasthan?

    • (A) 18th December, 2019
    • (B) 18th November, 2019
    • (C) 18th March, 2019
    • (D) 18th April, 2019
    Answer- (A) 18^{th} December, 2019

    48. What should be the characteristics of an electric-fuse wire?

    • (A) High melting point, high specific resistance.
    • (B) Low melting point, low specific resistance.
    • (C) High melting point, low specific resistance.
    • (D) Low melting point, high specific resistance.
    Answer- (B) Low melting point, low specific resistance.

    49. The most commonly used semiconductive material is-

    • (A) Germanium
    • (B) Silicon
    • (C) Carbon
    • (D) Sulphur
    Answer- (B) Silicon

    50. What is the name of the anti-radiation missile developed by the Defence Research and Development Organization, which was successfully tested from Sukhoi 30-fighter aircraft on 9th October, 2020?

    • (A) Rudram-1
    • (B) Shaurya-1
    • (C) Pralay-1
    • (D) Pinaka-1
    Answer- (A) Rudram-1

    51. Which of the following is not an example of Direct Tax?

    • (A) GST
    • (B) Income tax
    • (C) Wealth tax
    • (D) Corporate tax
    Answer- (A) GST

    52. Most commonly used material in making of bullet proof jackets

    • (A) Formalin
    • (B) Coal-tar
    • (C) Kevlar
    • (D) Fullerene
    Answer- (C) Kevlar

    53. Average life span of human Red Blood Cells (RBC) is

    • (A) 40 days
    • (B) 80 days
    • (C) 120 days
    • (D) 160 days
    Answer- (C) 120 days

    54. Which one of the following is responsible for converting milk into curd through natural process?

    • (A) Fungi
    • (B) Virus
    • (C) Bacteria
    • (D) Algae
    Answer- (C) Bacteria

    55. Which of the following is not a Green House Gas?

    • (A) Carbon dioxide
    • (B) Methane
    • (C) Nitrogen
    • (D) Nitrous oxide
    Answer- (C) Nitrogen

    56. Which of the following can be threats to the biodiversity of any Geographical area?

    (I) Global warming

    (II) Fragmentation of natural habitat

    (III) Invasion by alien species

    (IV) Promotion of vegetarianism

    Select the correct answer by using the codes given below.

    • (A) Only I and II
    • (B) Only II and III
    • (C) I, II, III and IV
    • (D) Only I, II and III
    Answer- (D) Only I, II and III

    57. Name given to the “Lander” of Chandrayan-2 is

    • (A) Pragyan
    • (B) Param
    • (C) Vijay
    • (D) Vikram
    Answer- (D) Vikram

    58. Indian COVID-19 vaccines Covishield and Covaxin are required to be stored in temperature range

    • (A) 0-8°C
    • (B) 1-5°C
    • (C) 2-8°C
    • (D) 4-8°C
    Answer- (C) 2-8°C

    59. In respect of Kamdhenu Dairy Yojana 2021 of Rajasthan, which of the following statements are correct?

    (I) The beneficiary should have at least one acre of land to produce green fodder.

    (II) The milk production should be 10-12 litres per day.

    (III) The beneficiary is required to have at least three years of experience in this field.

    Select the correct answer by using the codes given below:

    • (A) Only I and II
    • (B) Only II and III
    • (C) Only I and III
    • (D) I, II and III
    Answer- (B) Only II and III

    60. ‘Aakal Wood Fossil Park’ is located in which district of Rajasthan?

    • (A) Bikaner
    • (B) Ajmer
    • (C) Jodhpur
    • (D) Jaisalmer
    Answer- (D) Jaisalmer

    61. For helping the candidates in preparation for competitive examinations, the Rajasthan government has started a free Mobile app named as-

    • (A) Dishari
    • (B) Success
    • (C) Reader
    • (D) Comexam
    Answer- (A) Dishari

    62. The first Cath Lab for children is being setup in which district of Rajasthan?

    • (A) Jaipur
    • (B) Udaipur
    • (C) Jodhpur
    • (D) Ajmer
    Answer- (C) Jodhpur

    63. Which district is known as Chota Nagpur of Rajasthan due to production of Oranges?

    • (A) Jhalawar
    • (B) Kota
    • (C) Baran
    • (D) Bundi
    Answer- (A) Jhalawar

    64. In a code language if PLANT is coded as QMBOU, then in that language what will be the code for word TOYOTA?

    • (A) PUZUBP
    • (B) UPZPUB
    • (C) UPSZPU
    • (D) ZPUBPU
    Answer- (B) UPZPUB

    65. Which number will come in place of the question marks (?) in the following number series?

    4, 7, 12, 21, 38, ?

    • (A) 75
    • (B) 71
    • (C) 78
    • (D) 77
    Answer- (B) 71

    66. Two numbers are in the ratio 3 : 7. If 8 is added to both these numbers, then their ratio becomes 5 : 9 What are these numbers?

    • (A) 12, 28
    • (B) 6, 14
    • (C) 15, 35
    • (D) 24, 56
    Answer- (A) 12, 28

    67. The following question consists of a statement followed by two arguments I & II. Which answer is correct?

    Statement : Should be prestigious people who have committed crime unknowing be met with special treatment?

    Arguments :

    I : Yes, the prestigious people do not commit crime intentionally.

    II : No, it is our policy that everybody is equal before law.

    • (A) Only argument I is strong.
    • (B) Only argument II is strong.
    • (C) Either argument I or argument II is strong.
    • (D) Neither argument I nor argument II is strong.
    Answer- (B) Only argument II is strong.

    68. The simple interest and compound interest of a certain sum compounded annually for 2 year are ₹ 900 and ₹ 954 respectively. What is the principal amount?

    • (A) ₹ 3,700
    • (B) ₹ 3,650
    • (C) ₹ 3,850
    • (D) ₹ 3,750
    Answer- (D) ₹ 3,750

    69. Study the following pie chart and answer the following question.

    I. Employed in the Government sector.

    II. Employed in the Private sector.

    III. Employed in the Corporate sector.

    IV. Self-employed

    V. Unemployed.

    If the total adults are 60,000 in a city, then how many persons are unemployed?

    • (A) 1,800
    • (B) 2,000
    • (C) 3,000
    • (D) 2,500
    Answer- (C) 3,000

    70. A student has to secure 35% marks to pass. He secured 650 marks and failed by 50 marks. Find the maximum marks.

    • (A) 1000
    • (B) 1500
    • (C) 2000
    • (D) 2500
    Answer- (C) 2000

    71. What comes in place of question mark (?) in the series given below?

    B, C, E, H, L, ?

    • (A) M
    • (B) N
    • (C) P
    • (D) Q
    Answer- (D) Q

    72. Consider the given statement and the following conclusions.

    Statement : A room with flowers looks beautiful.

    Conclusions I : Flowers are grown for decoration of rooms.

    II. Room without flowers looks ugly.

    Give answer :

    • (A) Conclusion I follows the statement.
    • (B) Conclusion II follows the statement.
    • (C) Both conclusions I & II follow the statement.
    • (D) Neither conclusion I nor conclusion II follows the statement.
    Answer- (D) Neither conclusion I nor conclusion II follows the statement.

    73. Indian Men’s Hockey Team defeated which of the following Team in Tokyo Olympics 2020 for bronze medal?

    • (A) Belgium
    • (B) Australia
    • (C) Germany
    • (D) Holland
    Answer- (C) Germany

    74. Which Indian Institute of Technology has recently developed an Oxygen Rationing Device named ‘AMLEX’?

    • (A) IIT Ropar
    • (B) IIT Bombay
    • (C) IIT Delhi
    • (D) IIT Indore
    Answer- (A) IIT Ropar

    75. Find the range of marks of students in a class given as 60, 96, 28, 35, 10, 40, 9, 85 and 25.

    • (A) 85
    • (B) 87
    • (C) 90
    • (D) 65
    Answer- (B) 87

    76. Which country chaired the 7th BRICS – Labour and Employment Ministers’ meeting held in July, 2021?

    • (A) India
    • (B) Brazil
    • (C) Russia
    • (D) South Africa
    Answer- (A) India

    77. First Indian Prime Minister to preside over United Nations Security Council meeting-

    • (A) Atal Bihari Vajpayee
    • (B) Jawaharlal Nehru
    • (C) Narendra Modi
    • (D) Indira Gandhi
    Answer- (C) Narendra Modi

    78. Who among the following is the composer and singer of the official theme song of Indian Olympic team for Tokyo Olympics 2020?

    • (A) Vishal Dadlani
    • (B) A.R. Rahman
    • (C) Shankar Mahadevan
    • (D) Mohit Chauhan
    Answer- (D) Mohit Chauhan

    79. Abdulla Shahid, President elect for the 76th Session of the UN General Assembly is from which country?

    • (A) Israel
    • (B) Maldives
    • (C) Peru
    • (D) Argentina
    Answer- (B) Maldives

    80. Which Indian Organisation/Institution has launched a new scheme “FASTER”?

    • (A) Indian Railways
    • (B) Central Bureau of Investigation
    • (C) Reserve Bank of India
    • (D) Supreme Court of India
    Answer- (D) Supreme Court of India

    81. Which of the following is selected as the “Oxford Hindi Word” of year 2020?

    • (A) Aadhar
    • (B) Samvidhan
    • (C) Aatmanirbharta
    • (D) Mahamaaree
    Answer- (C) Aatmanirbharta

    82. Bhawana Jat, one of the players from Rajasthan taken part in Tokyo Olympics 2020, belongs to which district of Rajasthan?

    • (A) Rajsamand
    • (B) Udaipur
    • (C) Bharatpur
    • (D) Dungarpur
    Answer- (A) Rajsamand

    83. Member of Parliament from Rajasthan, Bhupender Yadav has been made in-charge of which of the following Ministries in the Union Cabinet in July, 2021?

    (I) Law and Justice

    (II) Environment, Forest and Climate Change

    (III) Labour and Employment

    (IV) Tourism

    Select the correct answer by using the codes given below :

    • (A) Only I & II
    • (B) Only II & III
    • (C) Only III & IV
    • (D) Only I & IV
    Answer- (B) Only II & III

    84. Which of the following options in respect of “Rajasthan Mukhya Mantri Corona Bal Kalyan Yojana 2021” is correct?

    Children whose parents have died from the Corona disease would be given immediately a grant of-

    • (A) ₹ 1 lakh
    • (B) ₹ 1.5 lakh
    • (C) ₹ 2 lakh
    • (D) ₹ 2.5 lakh
    Answer- (A) ₹ 1 lakh

    85. The 13th Lokayukta of Rajasthan-

    • (A) Justice S.S. Kothari
    • (B) Justice Pratap Krishna Lohra
    • (C) Justice G.L. Gupta
    • (D) Justice Milap Chand Jain
    Answer- (B) Justice Pratap Krishna Lohra

    86. Which Union Minister is associated with the National Logistics Excellence Awards launched in July, 2021?

    • (A) Ministry of Commerce and Industry.
    • (B) Ministry of MSME.
    • (C) Ministry of Road Transport and Highways.
    • (D) Ministry of Agriculture.
    Answer- (A) Ministry of Commerce and Industry.

    87. The National Forensic Science University is located in which State?

    • (A) Uttar Pradesh
    • (B) Gujarat
    • (C) Madhya Pradesh
    • (D) Andhra Pradesh
    Answer- (B) Gujarat

    88. Which of the following statements about Rajasthan Mukyamantri Kisan Mitra Urja Scheme 2021 are correct?

    (I) The State Government will give a maximum benefit of ₹ 12,000 per year on the electricity bill of metered agricultural consumers.

    (II) Under this scheme per year ₹ 600 crore will be spent.

    (III) The benefit of this scheme will start from May, 2021.

    (IV) Central and State Government employees and income tax payers will not be eligible for agricultural consumer subsidies.

    Using the codes given below select the correct answer:

    • (A) Only I and II
    • (B) Only I, II and III
    • (C) Only I, II and IV
    • (D) Only I, III and IV
    Answer- (D) Only I, III and IV

    89. Name the place where the revolution of 1857 started in Rajasthan.

    • (A) Nasirabad
    • (B) Erinpura
    • (C) Bharatpur
    • (D) Sirohi
    Answer- (A) Nasirabad

    90. Name of the Maharana who was moved by Kesari Singh Barhath’s “Chetawani Ra Chungatia” to such an extent that he cancelled his visit to Delhi Darbar.

    • (A) Maharana Fatah Singh
    • (B) Maharana Pratap Singh
    • (C) Maharana Shyam Singh
    • (D) Maharana Jai Singh
    Answer- (A) Maharana Fatah Singh

    91. Who was the British political agent at Kota during the rebellion in October, 1857?

    • (A) George Lawrence
    • (B) Pathic Lawrence
    • (C) Major Burton
    • (D) Richard
    Answer- (C) Major Burton

    92. Who built the Hawa Mahal at Jaipur?

    • (A) Sawai Man Singh
    • (B) Sawai Jai Singh First
    • (C) Sawai Jai Singh Second
    • (D) Sawai Pratap Singh
    Answer- (D) Sawai Pratap Singh

    93. What is the name of the painter of ‘Bani-Thani’ painting?

    • (A) Nirmal Dev
    • (B) Manmohan Dev
    • (C) Nihal Chand
    • (D) Amar Singh
    Answer- (C) Nihal Chand

    94. In which year did Rao Jodha found the City of Jodhpur?

    • (A) 1113 A.D.
    • (B) 1459 A.D.
    • (C) 1539 A.D.
    • (D) 1526 A.D.
    Answer- (B) 1459 A.D.

    95. The birth place of folk god Gogaji is:

    • (A) Gogameri
    • (B) Dadreva
    • (C) Ramdevras
    • (D) Kharnal
    Answer- (B) Dadreva

    96. The Harshat Mata temple at Abaneri was originally dedicated to ______.

    • (A) Lord Shiva
    • (B) Lord Vishnu
    • (C) Lord Ganesh
    • (D) Lord Indra
    Answer- (B) Lord Vishnu

    97. The birth place of Saint Mira Bai, ‘Kudki’ is presently in which district of Rajasthan?

    • (A) Udaipur
    • (B) Chittorgarh
    • (C) Rajsamand
    • (D) Pali
    Answer- (D) Pali

    98. Ancient remains found at the archaeological site of ‘Ahar’ belong to _______.

    • (A) Bronze Age
    • (B) Iron Age
    • (C) Chalcolithic Age
    • (D) Palaeolithic Age
    Answer- (C) Chalcolithic Age

    99. ‘Rangdi’ and ‘Nimadi’ are sub-dialects of ________.

    • (A) Wagdi
    • (B) Malvi
    • (C) Mewari
    • (D) Mevati
    Answer- (B) Malvi

    100. A cattle fair in memory of Tejaji is held at which of the following place in Rajasthan?

    • (A) Deshnok
    • (B) Asind
    • (C) Parbatsar
    • (D) Tilwara
    Answer- (C) Parbatsar

    Leave a Comment

    error: Content is protected !!