Rajasthan Patwari Exam, 2025 (17-08-2025) Solved Question Paper (Shift-II)

Exam BoardRajasthan Staff Selection Board (RSSB)
Exam NamePatwari Direct Recruitment Examination, 2025
Post NamePatwari
Exam Date17-08-2025 (Sunday)
Exam Time03.00 PM to 06.00 PM (Evening Shift)
First/Model Answer Key issue date05-09-2025 (Friday)
Final Answer key issue date
Question PaperShift-II
Question Paper CodeDQ69
Exam ModeOffline
Question paper languageEnglish
Question paper typeObjective
Total Question150
Maximum Marks300
Negative Marking1/3 part of the mark(s) of each question will be deducted for each wrong answer.
Time03:00 Hours

Note :- This question paper has been solved as per the official answer key of Rajasthan Staff Selection Board (RSSB).

This question paper includes questions related to the following subjects :-

  1. General Science; History, polity and geography of India; General knowledge, current affairs
  2. Geography, History, culture and polity of Rajasthan
  3. General Hindi
  4. General English
  5. Mental ability and reasoning, Basic Numerical efficiency
  6. Basic Computer

1. ‘Blue Pottery’ is a traditional craft of which of the following places of Rajasthan?

  • (A) Jaisalmer
  • (B) Kota
  • (C) Jaipur
  • (D) Udaipur
Answer- (C) Jaipur

2. Which of the following is not included in the Tribes India GI Products list of Rajasthan?

  • (A) Decorative Blue Pottery
  • (B) Gobindo Bhog rice
  • (C) Molela clay items
  • (D) Bagru hand-block print
Answer- (B) Gobindo Bhog rice

3. Barmer prints are known for their bold geometric patterns called :

  • (A) Bagru print
  • (B) Sanganeri print
  • (C) Dabu Resist print
  • (D) Ajrakh print
Answer- (D) Ajrakh print

4. Where in Rajasthan is the ‘Kapil Muni’ fair held?

  • (A) Sanganer in Jaipur
  • (B) Mandore in Jodhpur
  • (C) Kolayat in Bikaner
  • (D) Kalibangan in Hanumangarh
Answer- (C) Kolayat in Bikaner

5. ‘Terah Taali Dance’ is a famous folk dance associated with _____ .

  • (A) Garasiya Tribe
  • (B) Bheel Tribe
  • (C) Gurjars
  • (D) Kamad Caste
Answer- (D) Kamad Caste

6. Who among the following may be called the first prose writer of Rajasthani literature?

  • (A) Lakshmi Kumari Chundawat
  • (B) Yadvendra Sharam
  • (C) Rameshwar Dayal
  • (D) Shiv Chandra Bhartiya
Answer- (D) Shiv Chandra Bhartiya

7. Name the author of the literary work “Amolak Vataan”.

  • (A) Vijaydan Detha
  • (B) Shiv Chandra Bhartiya
  • (C) Lakshmi Kumari Chundawat
  • (D) Yadvendra Sharma
Answer- (C) Lakshmi Kumari Chundawat

8. In Rajasthan wearing a gold nail between the teeth as an ornament is known as :

  • (A) Choonp
  • (B) Baari
  • (C) Borla
  • (D) Daamna
Answer- (A) Choonp

9. On which of the following special occasion the Rajasthani women especially wear the ‘Lahariya Bhaant ki Odhni’?

  • (A) Birth of a child
  • (B) Holi
  • (C) Teej
  • (D) Akshaya Tritiya
Answer- (C) Teej

10. निम्नलिखित में से ‘असित-अशित’ शब्द युग्म का सही अर्थ होगा :- (निम्न में से सबसे उपयुक्त विकल्प चुनें)

  • (A) खान-रूप
  • (B) चीख-घोड़ा
  • (C) काला-जूठा
  • (D) सेना-दूसरा
Answer- (C) काला-जूठा

11. निम्नलिखित में से ‘प्रज्ञ’ का विपरीतार्थक शब्द क्या होगा?

  • (A) महाप्रभु
  • (B) विज्ञ
  • (C) अज्ञ
  • (D) विज्ञान
Answer- (C) अज्ञ

12. निम्नलिखित में से कौन सा शब्द ‘अहंकार’ का पर्यायवाची नहीं है?

  • (A) दंभ
  • (B) दर्प
  • (C) दार
  • (D) मद
Answer- (C) दार

13. निम्नलिखित में से अशुद्ध शब्द का चयन कीजिए।

  • (A) विस्मयार्थक
  • (B) भावहिन
  • (C) शिथिल
  • (D) स्मृति
Answer- (B) भावहिन

14. निम्नलिखित में शुद्ध लिखित वाक्य है:-

  • (A) उसका आत्मा निकल गया।
  • (B) आप कहां जाओगे?
  • (C) अब पाँच बजा है।
  • (D) तुमने अनेक मृग देखे।
Answer- (D) तुमने अनेक मृग देखे।

15. ‘जिसके समान अन्य न हों’ इस वाक्यांश के लिए निम्न में से सबसे उपयुक्त शब्द होगा :-

  • (A) अल्पबुद्धि
  • (B) अक्षय
  • (C) अनन्य
  • (D) आचमन
Answer- (C) अनन्य

16. ‘Notification’ इस पारिभाषिक शब्द के लिए उपयुक्त हिन्दी शब्द होगा :-

  • (A) परिपत्र
  • (B) ज्ञापन
  • (C) अधिसूचना
  • (D) विज्ञापन
Answer- (C) अधिसूचना

17. ‘कानाफूसी करना’ इस मुहावरे का अर्थ होगा :- (निम्न में से सबसे उपयुक्त विकल्प चुनें)

  • (A) चुगली करना
  • (B) बदनाम करना
  • (C) बचना
  • (D) चुपके-चुपके बातें करना
Answer- (D) चुपके-चुपके बातें करना

18. ‘लेना एक न देना दो’ लोकोक्ति का अर्थ होगा :-

  • (A) शक्तिहीन होने पर भी घमण्ड न जाना
  • (B) बिना मतलब
  • (C) धनी को और धन मिलना
  • (D) खाली बैठने से कुछ करना ही अच्छा है
Answer- (B) बिना मतलब

19. The value of x in 3\tfrac{1}{5}\div\frac{2}{7}\times\frac{x}{5}=1\tfrac{2}{5}\times 1\tfrac{3}{5} is :-

  • (A) 3
  • (B) 1
  • (C) 0
  • (D) 5
Answer- (B) 1

20. During a workshop, a teacher claimed ₹ 10 for each km which he travelled by taxi and ₹ 9 for each km which he travelled on his own car. If he claimed ₹ 575 for travelling 60 kms, then how many kms did he travel by taxi?

  • (A) 38
  • (B) 40
  • (C) 25
  • (D) 35
Answer- (D) 35

21. The numerical value of the area of a circle is fourteen times that of the numerical value of its circumference. The circumference of that circle is :- (\pi=\frac{22}{7})

  • (A) 88 units
  • (B) 132 units
  • (C) 352 units
  • (D) 176 units
Answer- (D) 176 units

22. A rectangular ground is marked by painting three of its sides. If the length of the unpainted side is 13m and the sum of the lengths of the painted sides is 57m, then the area of the ground is :-

  • (A) 741 m2
  • (B) 286 m2
  • (C) 280 m2
  • (D) 176 m2
Answer- (B) 286 m^{2}

23. The water level in a rectangular tank with a base of 40m × 30m is 6.5m high. In how much time can the tank be emptied by a pipe having square cross section of side 20cm, if the water runs through the pipe at the rate of 5km per hour?

  • (A) 36 hours
  • (B) 45 hours
  • (C) 40 hours
  • (D) 39 hours
Answer- (D) 39 hours

24. If 60% of a number is added to 60, then the result is the number itself. The number is :-

  • (A) 160
  • (B) 180
  • (C) 120
  • (D) 150
Answer- (D) 150

25. If any liquid is changed into solid form, its volume increases by 25%. When the same solid is changed into liquid form, the percentage decrease in its volume is :-

  • (A) 18%
  • (B) 20%
  • (C) 15%
  • (D) 25%
Answer- (B) 20%

26. A sum of ₹ 8000 on simple interest becomes ₹ 9600 in 5 years at a certain rate of interest. If the rate of interest becomes double of itself, then the same sum in 6 years will become :-

  • (A) ₹ 11640
  • (B) ₹ 12680
  • (C) ₹ 11840
  • (D) ₹ 14240
Answer- (C) ₹ 11840

27. Divide ₹ 4420 between X and Y so that the amount received by X at the end of 6 years is equal to the amount received by Y at the end of 8 years when rate of compound interest is 10% per annum.

  • (A) ₹ 2320, ₹ 2100
  • (B) ₹ 2600, ₹ 1820
  • (C) ₹ 2200, ₹ 2220
  • (D) ₹ 2420, ₹ 2000
Answer- (D) ₹ 2420, ₹ 2000

28. In a camp, there is a meal for 240 teachers or 400 students. If 300 students have taken the meal, then the number of teachers who can be catered to with the remaining food is :-

  • (A) 40
  • (B) 60
  • (C) 80
  • (D) 50
Answer- (B) 60

29. Suyash bought an almirah for a certain sum of money. He spent 10% of the cost on its repairs and sold the almirah with a profit of ₹ 1100. The amount he spent on repairs if he made a profit of 25% is :-

  • (A) ₹ 440
  • (B) ₹ 380
  • (C) ₹ 500
  • (D) ₹ 400
Answer- (D) ₹ 400

30. Which famous folk deity in Rajasthan is considered to be an incarnation of Lakshmanji?

  • (A) Mehaji Manglia
  • (B) Ramdevji
  • (C) Harbhuji
  • (D) Pabuji
Answer- (D) Pabuji

31. Who is known as the ‘Radha of Rajasthan’?

  • (A) Gavribai
  • (B) Ranabai
  • (C) Gangabai
  • (D) Mirabai
Answer- (D) Mirabai

32. Bhanddevara Shiva Temple was built by :-

  • (A) Malaya Verma
  • (B) Jagdish Singh
  • (C) Man Singh
  • (D) Jagat Singh
Answer- (A) Malaya Verma

33. Which lake was built by stopping a branch of the local river, ‘Ruparel’?

  • (A) Bal Samand Lake
  • (B) Gadisar Lake
  • (C) Pichola Lake
  • (D) Siliserh Lake
Answer- (D) Siliserh Lake

34. Name the poetess, dedicated to Krishna and also known as ‘Meera of Wagad’.

  • (A) Gaura Dhai
  • (B) Panna Dhai
  • (C) Meera Bai
  • (D) Gavari Bai
Answer- (D) Gavari Bai

35. Who is the writer of the immortal Rajasthani popular song ‘dharti dhoran ri’?

  • (A) Vijaydan Detha
  • (B) Kanhaiya Lal Sethia
  • (C) Birbal Singh
  • (D) Kaviraj Shyamal Das
Answer- (B) Kanhaiya Lal Sethia

Read the following passage carefully and answer the questions that follow : (Q. No. 36 to 40)

PASSAGE

The road to success is not straight; there is a curve called failure, a loop called confusion, speed bumps called friends, caution lights called family and a roller coaster ride called jobs. But, if you have a spare called determination, an engine called perseverance, insurance called faith and a driver called God, you will make it to a place called success!

In spite of all our planning and preparation, unexpected challenges are certain to arise. The bumps in the road are unavoidable, but you’ll never get to your destination if you aren’t willing to drive over them. The difference between a disaster and triumph lies in whether or not you’re prepared and willing to weather the storm. If you’re ready, those bumps will become stepping-stones.

The key thing to realize is that working harder is the same as working smarter. How do you work smarter? You just need to have the right skills. People want improved circumstances and better life without an improved self. They want victory without paying the price or making efforts. It really cannot happen without the other. Any improvements that have not been generated by improving yourself are superficial and short-lived. If you want to have a better future, you have to change yourself. Stop worrying about the various challenges that will come your way. Just believe in yourself and use them as stepping-stones.

‘Success’ is getting whatever you want out of life without violating the rights of others. It is not an accident. Success is the result of our attitude and our attitude is a choice. Hence success is a matter of choice and not chance.

Today success represents a holistic and positive attitude to life. Attitude is everything. Success is not restricted to some kind of brick and mortar premises. It assumes the individuality of a complete act executed with perfection; material achievements do not define life. We don’t remember sports stars for the products they endorse but the spirit of achievement they represent. The abundance of a positive attitude underline the grandeur of a truly rewarding rich life.

Success can be measured from two standpoints- the external and the internal. Externally, it is the measure of a job well done, and recognition. Internally, it is the feeling of achievement and wholeness derived from the completion of a task, or the fulfilment of desire.

36. In the passage, the phrase ‘willing to weather the storm’ means : (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Being able to step out in stormy weather.
  • (B) Willing to face or deal with a very difficult situation.
  • (C) Willing to go for a roller coaster ride.
  • (D) Readiness to make adequate arrangements to deal with a stormy weather.
Answer- (B) Willing to face or deal with a very difficult situation.

37. Choose the most appropriate option to complete the given sentence.

Bumps become steeping stones when _______ .

  • (A) one is willing to drive over them.
  • (B) one is able to dodge them.
  • (C) one finds an alternative route.
  • (D) one approaches the authorities to level them.
Answer- (A) one is willing to drive over them.

38. Choose the most appropriate option to complete the given sentence.

Difference between disaster and triumph lies in _______ .

  • (A) sulking a little but moving forward.
  • (B) facing the disaster collectively.
  • (C) taking some more time to analyze the risk in tackling the disaster.
  • (D) willingness to endure and overcome the situation.
Answer- (D) willingness to endure and overcome the situation.

39. Which of the following attributes does not define success?

  • (A) Those aspiring for success do not violate the rights of others.
  • (B) It is the outcome of our attitude.
  • (C) Success is a matter of chance.
  • (D) Success means having a holistic and positive attitude towards life.
Answer- (C) Success is a matter of chance.

40. Which of the following sentences most appropriately describes the word ‘endorse’ that has been used in the passage?

  • (A) To use in personal life.
  • (B) To mention the team they represent.
  • (C) To encourage other sports achievers.
  • (D) To support officially with one’s name.
Answer- (D) To support officially with one’s name.

41. Find the missing number in the following series :

101, 123, 147, 173, ?, 231, 263

  • (A) 203
  • (B) 201
  • (C) 197
  • (D) 211
Answer- (B) 201

42. Choose the set of numbers from the four alternative sets that is similar to the given set of numbers :

Given set of numbers : (63, 8, 3)

  • (A) (10, 3, 2)
  • (B) (1226, 35, 6)
  • (C) (574, 24, 5)
  • (D) (224, 15, 4)
Answer- (D) (224, 15, 4)

43. The first term is related to the second term in a certain way. Establishing a similar relationship with the third term, select the alternative from the given options to replace the question mark (?) :

\frac{N}{W}:\frac{41}{32}::\frac{L}{R}:?

  • (A) \frac{21}{18}
  • (B) \frac{21}{81}
  • (C) \frac{23}{14}
  • (D) \frac{12}{31}
Answer- (B) \frac{21}{81}

44. Select a suitable figure from the given alternatives that would complete the following figure matrix :

Answer- (D)

45. Select a suitable figure from the given alternatives that would complete the following figure matrix :

Answer- (B)

46. If the second half of the English alphabets is written in the reverse order, then what will be the 7th letter to the left of the 5th letter from the right end?

  • (A) X
  • (B) Y
  • (C) L
  • (D) O
Answer- (B) Y

47. Select the correct sequence of numbers to form a meaningful word :

  • (A) 3, 2, 7, 6, 5, 4, 1
  • (B) 7, 5, 3, 2, 1, 4, 6
  • (C) 6, 2, 7, 1, 5, 4, 3
  • (D) 6, 2, 7, 5, 1, 3, 4
Answer- (D) 6, 2, 7, 5, 1, 3, 4

48. How many meaningful words can be formed using the first, the second and the third letters of the word ‘W O N D E R F U L’ using each letter only once?

  • (A) Two
  • (B) Four
  • (C) Three
  • (D) One
Answer- (C) Three

49. A pulley in a machine that has 8 cogs is meshed with a larger pulley of 18 cogs. When the smaller pulley has made 27 revolutions, then the number of revolutions made by the larger pulley would be :-

  • (A) 12
  • (B) 10
  • (C) 9
  • (D) 14
Answer- (A) 12

50. A shopkeeper bought 12 pens for ₹ 200 and sold 8 for ₹ 160. His gain or loss percent is :-

  • (A) 12% loss
  • (B) 20% profit
  • (C) 10% profit
  • (D) 20% loss
Answer- (B) 20% profit

51. A shopkeeper bought 50 kg of sugar at the rate of ₹ 40 per kg. He sold 40% of the sugar at the rate of ₹ 60 per kg. At what price per kg should he sell the remaining sugar to make 20% overall profit?

  • (A) ₹ 42
  • (B) ₹ 40
  • (C) ₹ 45
  • (D) ₹ 30
Answer- (B) ₹ 40

52. Which of the following is not a component of Central Processing Unit (CPU)?

  • (A) Control Unit (CU)
  • (B) Visual Display Unit (VDU)
  • (C) Arithmetic Logic Unit (ALU)
  • (D) Memory Registers
Answer- (B) Visual Display Unit (VDU)

53. What does USB stand for in computer terminology?

  • (A) Unique Serial Booster
  • (B) Universal Serial Bus
  • (C) Universal Series Base
  • (D) Unilateral Series Base
Answer- (B) Universal Serial Bus

54. The primary memory of computer ‘ROM’ stands for :-

  • (A) Random Only Memory
  • (B) Read Only Memory
  • (C) Related Old Memory
  • (D) Read Old Memory
Answer- (B) Read Only Memory

55. Which of the following units of memory of computer is wrongly paired?

  • (A) 1024 TB (Terabyte) = 1 PB (Petabyte)
  • (B) 1024 bytes = 1 GB (Gigabyte)
  • (C) 8 bits = 1 byte
  • (D) 1024 KB (Kilobyte) = 1 MB (Megabyte)
Answer- (B) 1024 bytes = 1 GB (Gigabyte)

56. Which of the following is an online storage that requires internet connectivity? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Hard Disc
  • (B) SSD
  • (C) Cloud Storage
  • (D) Memory Card
Answer- (C) Cloud Storage

57. Which of the following is an example of Input Device of a computer?

  • (A) Printer
  • (B) Speaker
  • (C) Monitor
  • (D) Mouse
Answer- (D) Mouse

58. Which of the following is not an example of cloud storage?

  • (A) Drop Box
  • (B) One Drive
  • (C) Google Drive
  • (D) LX Drive
Answer- (D) LX Drive

59. Neena ranks fifth in a class. Seema is eighth from the last. If Tushar is sixth after Neena and is in the middle of Neena and Seema, then how many students are there in the class?

  • (A) 24
  • (B) 25
  • (C) 23
  • (D) 22
Answer- (A) 24

60. If 8th February 2005 was a Tuesday, then what was the day on 8th February 2003?

  • (A) Thursday
  • (B) Sunday
  • (C) Saturday
  • (D) Friday
Answer- (C) Saturday

61. In the following question given below are three statements followed by two conclusions ‘I’ and ‘II’. You are required to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Make a judgement regarding which of the given conclusion(s) logically follow(s) from the three given statements. disregarding commonly known facts.

Statements :

(a) All P are Q.

(b) Some Q are S.

(c) Some S are T.

Conclusions :

(I) Some P are T.

(II) Some Q are definitely T.

  • (A) Only conclusion (I) follows
  • (B) Only conclusion (II) follows
  • (C) Both (I) and (II) follow
  • (D) Neither (I) nor (II) follows
Answer- (D) Neither (I) nor (II) follows

62. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

(I) Punishment, (II) Police, (III) Judge, (IV) Judgement, (V) Crime

Choose the correct sequence from the options given below :

  • (A) IV, II, V, III, I
  • (B) IV, II, III, V, I
  • (C) II, IV, III, V, I
  • (D) III, II, V, I, IV
Answer- (B) IV, II, III, V, I

63. Arrange the words given below in the ascending sequence :

(I) Member, (II) Country, (III) Family, (IV) Locality

Choose the most appropriate option :

  • (A) II, III, I, IV
  • (B) III, IV, II, I
  • (C) I, III, II, IV
  • (D) I, III, IV, II
Answer- (D) I, III, IV, II

64. Find the missing number in the following figure :

  • (A) 29
  • (B) 37
  • (C) 32
  • (D) 34
Answer- (C) 32

65. Find the missing number in the following figure :

  • (A) 31
  • (B) 28
  • (C) 27
  • (D) 32
Answer- (A) 31

66. Select the missing number from the given responses :

  • (A) 9
  • (B) 16
  • (C) 13
  • (D) 1
Answer- (B) 16

67. One third of Rekha’s marks in Hindi exceeds one half of her marks in Science by 20. If she got 100 marks in the two subjects together, how many marks did she get in Science?

  • (A) 20
  • (B) 24
  • (C) 16
  • (D) 18
Answer- (C) 16

68. Rajesh went to a bank, which is 4km westwards from his house. His wife went to the market, which is 4 km southwards. If Rajesh started towards the market to meet his wife along the shortest route between the market and the bank, then how much distance will Rajesh have to travel to meet his wife and in which direction?

  • (A) 4\sqrt{2} km, South-West
  • (B) 5 km, South-East
  • (C) 5 km, North-East
  • (D) 4\sqrt{2} km, South-East
Answer- (D) 4\sqrt{2} km, South-East

69. After walking for 5 kms, I turned right and covered a distance of 2 km, then turned left and covered a distance of 6 km. in the end, I was moving towards the North. In which direction did I start the journey?

  • (A) North
  • (B) East
  • (C) West
  • (D) South
Answer- (A) North

Study the following information carefully and answer the questions based on it. (Q. No. 70 t0 72)

A set of words and numbers in passed through an arrangement machine and the following rearrangement is obtained :

Input : History 30 Maths 10 Chemistry 20 40 Sanskrit Economics 50

Step 1 : 10 History 30 Maths 20 40 Sanskrit Economics 50 Chemistry

Step 2 : 10 20 History 30 Maths 40 Sanskrit 50 Chemistry Economics

Step 3 : 10 20 30 Maths 40 Sanskrit 50 Chemistry Economics History

Step 4 : 10 20 30 40 Sanskrit 50 Chemistry Economics History Maths

Step 5 : 10 20 30 40 50 Chemistry Economics History Maths Sanskrit

Step 5 is the last step of the arrangement.

A set of words and number is given below. As per the rules followed in the above steps, answer the questions based on it.

Input : 55 11 Geeta Babloo Radha 33 Omesh 22 44 Pinky

70. Which of the following is the Step 2 ?

  • (A) 11 22 33 55 Radha 44 Pinky Babloo Geeta Omesh
  • (B) 11 22 55 Radha 33 44 Babloo Pinky Geeta Omesh
  • (C) 11 22 55 Radha 33 Omesh 44 Pinky Babloo Geeta
  • (D) 11 22 33 Radha 55 44 Pinky Babloo Geeta Omesh
Answer- (C) 11 22 55 Radha 33 Omesh 44 Pinky Babloo Geeta

71. How many elements/terms are there between ’33’ and ‘Babloo’ in the step 4?

  • (A) Three
  • (B) Two
  • (C) One
  • (D) Four
Answer- (A) Three

72. What is the position of ‘Radha’ from the left end in the step 3?

  • (A) Ninth
  • (B) Fifth
  • (C) Sixth
  • (D) Fourth
Answer- (B) Fifth

73. A, B, C, D, E, F and G are sitting around a circle, facing the centre. B is second to the right of C. C is third to the right of D. F is third to the right of G. G is not an immediate neighbour of B. A is third to the left of E, then who is second to the right of F?

  • (A) E
  • (B) G
  • (C) D
  • (D) A
Answer- (D) A

74. Seven persons M, N, O, P, Q, R and S are sitting in a straight line (not necessarily in the same order) facing North. Only two persons are sitting between R and S. S is sitting second to the left of N. P is seated third to the left of O. Only Q is seated between S and N. N is seated at the extreme right end of the row. Then who amongst the following is seated exactly in the middle of the line?

  • (A) M
  • (B) S
  • (C) O
  • (D) P
Answer- (C) O

75. The Gurjara Pratihara Dynasty was founded by :

  • (A) Gopala
  • (B) Nagabhatta I
  • (C) Mihira Bhoja
  • (D) Krishna I
Answer- (B) Nagabhatta I

76. Trusted nobles or officers in to a “group of Forty” (Turkan-i-Chahalgani) was formed by :-

  • (A) Balban
  • (B) Iltutmish
  • (C) Malik Kafur
  • (D) Nusrat Khan
Answer- (B) Iltutmish

77. Who among the following is known as the father of modern Indian Renaissance?

  • (A) Swami Dayanand
  • (B) William Bentick
  • (C) Mahatma Gandhi
  • (D) Raja Ram Mohan Roy
Answer- (D) Raja Ram Mohan Roy

78. Who succeeded Aurangzeb in 1707?

  • (A) Bahadur Shah I
  • (B) Mohammad Muazzam
  • (C) Bahadur Shah II
  • (D) Nasiri Khan
Answer- (A) Bahadur Shah I

79. Rangpur, Lothal, Prabhas Patan and Dholavira archaeological sites are found in which state?

  • (A) Punjab
  • (B) Madhya Pradesh
  • (C) Gujarat
  • (D) Uttar Pradesh
Answer- (C) Gujarat

80. What name has been given to the tools of Mesolithic Age?

  • (A) Lunates
  • (B) Trapezes
  • (C) Microliths
  • (D) Handaxes
Answer- (C) Microliths

81. Who coined the term ‘Neolithic’?

  • (A) Huns
  • (B) Kushanas
  • (C) John Neocard
  • (D) John Lubbock
Answer- (D) John Lubbock

82. “India that is Bharat shall be a Union of States”. The word “Union of States” was adopted from the constitution of which country?

  • (A) Canada
  • (B) Switzerland
  • (C) U.S.
  • (D) France
Answer- (A) Canada

83. Which day has been declared ‘Pravasi Rajasthani Divas’ by the Rajasthan government?

  • (A) December 9
  • (B) December 10
  • (C) December 12
  • (D) December 14
Answer- (B) December 10

84. Which day is observed as “National Education Day”?

  • (A) November 13
  • (B) November 14
  • (C) November 10
  • (D) November 11
Answer- (D) November 11

85. Aman Sehrawat who won the bronze medal at Paris Olympics-2024 is associated with which sport?

  • (A) Boxing
  • (B) Wrestling
  • (C) Shooting
  • (D) Badminton
Answer- (B) Wrestling

86. What is the theme of “Grameen Bharat Mahotsav- 2025”? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Cultural Heritage and Economic Growth
  • (B) Innovation and Technology for Rural Livelihoods
  • (C) Building a Resilient Rural India for a Viksit Bharat 2047
  • (D) Empowering rural women for a bright future
Answer- (C) Building a Resilient Rural India for a Viksit Bharat 2047

87. Which of the following bodies of India organized the “Bharat Rang Mahotsav- 2025”?

  • (A) National School or Drama
  • (B) Sahitya Academy
  • (C) Indian Council for Cultural Relation
  • (D) Ministry of Panchayati Raj
Answer- (A) National School or Drama

88. Name the Chouhan ruler who founded the city of Ajaymeru (Ajmer).

  • (A) Raja Arnoraj Chouhan
  • (B) Raja Vigrahraj IV Chouhan
  • (C) Raja Ajay Pal Chouhan
  • (D) Raja Vakpatiraj Chouhan
Answer- (C) Raja Ajay Pal Chouhan

89. Who among the following was the first to propound the theory of the origin of the Rajputs from the Nagara Brahmins?

  • (A) Dr. D. R. Bhandarkar
  • (B) Col. James Todd
  • (C) Dr. Dashrath Sharma
  • (D) V. A. Smith
Answer- (A) Dr. D. R. Bhandarkar

90. The Mewar Prajamandal was founded by :-

  • (A) Shri Jamnalal Bajaj
  • (B) Shri Harimohan Mathur
  • (C) Shri Brijsunder Sharma
  • (D) Shri Manikya Lal Verma
Answer- (D) Shri Manikya Lal Verma

91. A person who is not a member of the state legislature can be appointed as Chief Minister for a period of maximum :-

  • (A) 2 months
  • (B) 4 months
  • (C) 6 months
  • (D) 1 year
Answer- (C) 6 months

92. Who among the following is ex-officio Chancellor of the State Universities?

  • (A) Chief Minister
  • (B) Education Minister
  • (C) Governor
  • (D) Chief Justice of High Court
Answer- (C) Governor

93. Who was the Chief Secretary of Rajasthan (as on June 2025)?

  • (A) Shri K. Radhakrishnan
  • (B) Shri B. G. Rao
  • (C) Shri Sudhansh Pant
  • (D) Shri V. Narayan
Answer- (C) Shri Sudhansh Pant

Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage, decide upon its degree of truth or falsity and choose your answer accordingly from amongst the alternatives provided thereafter. (Q. No. 94 to 96)

Wind is an inexhaustible source of energy and an aerogenerator can convert it into electricity. Though not much has so far been done in this field, the survey shows that there is a vast potential for developing wind as an alternative source of energy. On this basis, U.P.’s hilly areas have been found to be an ideal place for setting up aerogenerators. In U.P. hills alone, as many as 56 sites have been identified.

94. Energy derived from harnessing wind is a comparatively new and emerging field. (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Probably true
  • (B) Probably false
  • (C) Definitely true
  • (D) Definitely false
Answer- (C) Definitely true

95. Wind is a source of energy, which can replace exhaustible sources of energy. (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Probably false
  • (B) Definitely true
  • (C) Probably true
  • (D) Definitely false
Answer- (B) Definitely true

96. The survey was conducted by the Government of U.P. (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Probably true
  • (B) Probably false
  • (C) Definitely true
  • (D) Definitely false
Answer- (A) Probably true

97. Pointing to a man, Rekha said, “He is the brother of the daughter of the wife of my husband”. How is the man related to Rekha?

  • (A) Cousin
  • (B) Husband
  • (C) Son
  • (D) Nephew
Answer- (C) Son

98. Study the following information carefully.

(I) ‘A $ B’ means ‘A is the mother of B’.

(II) ‘A # B’ means ‘A is the father of B’.

(III) ‘A @ B’ means ‘A is the husband of B’.

(IV) ‘A % B’ means ‘A is the daughter of B’.

Which of the following expressions indicates ‘P is the sister of Q’?

  • (A) P $ M @ N # Q
  • (B) Q % M @ P $ N
  • (C) P % M @ N $ Q
  • (D) Q $ M @ N # P
Answer- (C) P % M @ N $ Q

99. If ‘DELHI’ is coded as ‘FIRPS’ in a certain code language, than how will you code ‘JAIPUR’ in the same code language?

  • (A) LEOXED
  • (B) LEXODE
  • (C) LOEXDE
  • (D) LEXOED
Answer- (A) LEOXED

100. In a certain code, ‘sa ga pa’ is a code for ‘Life is beautiful’, ‘sa ta’ is a code for ‘beautiful flower’ and ‘ga ta na’ is a code for ‘flower is red’, then which of the following is the code for ‘life’?

  • (A) ta
  • (B) pa
  • (C) ga
  • (D) na
Answer- (B) pa

101. Panchayati Raj is included in the :-

  • (A) Union List
  • (B) Concurrent List
  • (C) State List
  • (D) Residuary Power
Answer- (C) State List

102. The calligraphy of the Hindi version of the original Indian Constitution was done by whom?

  • (A) Vasant Krishna Vaidya
  • (B) Rammanohar Sinha
  • (C) Usha Nath Sen
  • (D) Alladi Krishnaswamy Ayyar
Answer- (A) Vasant Krishna Vaidya

103. Who is the Chief Executive head of the state?

  • (A) Chief Minister
  • (B) Governor
  • (C) Home Minister
  • (D) District Magistrate
Answer- (B) Governor

104. Who was the Education Minister in the first cabinet of free India (1947)?

  • (A) Rafi Ahmad Kidwai
  • (B) V.N Gadgil
  • (C) Dr. John Mathai
  • (D) Maulana Abul Kalam Azad
Answer- (D) Maulana Abul Kalam Azad

105. Who was the Chairman of the Steering Committee of the Indian Constituent Assembly?

  • (A) Dr. B.R Ambedkar
  • (B) Dr. Rajendra Prasad
  • (C) Shri. K.M Munshi
  • (D) Pt. Jawahar Lal Nehru
Answer- (B) Dr. Rajendra Prasad

106. Which Constitutional Amendment added the part of fundamental duties to the Indian Constitution?

  • (A) 42nd Constitutional Adendment
  • (B) 62nd Constitutional Adendment
  • (C) 78th Constitutional Adendment
  • (D) 34th Constitutional Adendment
Answer- (A) 42^{nd} Constitutional Adendment

107. Fundamental duties were incorporated in the Constitution on the recommendation of :-

  • (A) Swaran Singh Committee
  • (B) Shah Commission
  • (C) Santhanam Committee
  • (D) Administrative Reforms Commission
Answer- (A) Swaran Singh Committee

108. Which of the following peaks is not situated in the Andaman and Nicobar region of India?

  • (A) Saddle
  • (B) Diavolo
  • (C) Mahendragiri
  • (D) Koyob
Answer- (C) Mahendragiri

109. Malabar Coast is situated in which of the following states of India? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Gujarat
  • (B) Maharashtra
  • (C) Odisha
  • (D) Kerala
Answer- (D) Kerala

110. Which of the following is the most popular query language used by major relational database management systems?

  • (A) Database Moderate Language (DML)
  • (B) Query Language (QL)
  • (C) Structured Query Language (SQL)
  • (D) Object Query Language (OQL)
Answer- (C) Structured Query Language (SQL)

111. Ethernet card is also known as :-

  • (A) New Interface Card
  • (B) Network Interface Card
  • (C) Network Interchange Card
  • (D) Network Intermission Card
Answer- (B) Network Interface Card

112. What is Data transfer rate? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) The number of bits transmitted between register and source in 5 minutes
  • (B) The number of channels available
  • (C) The number of register travels
  • (D) The number of bits transmitted between source and destination in one second
Answer- (D) The number of bits transmitted between source and destination in one second

113. What is the full form of GUI in computer terminology?

  • (A) Graphical User Intermediate
  • (B) Graphical User Interconnection
  • (C) Graphical Used Interface
  • (D) Graphical User Interface
Answer- (D) Graphical User Interface

114. Which of the following is not an operating system?

  • (A) Mac OS
  • (B) Linux
  • (C) Microsoft Windows
  • (D) MS Word
Answer- (D) MS Word

115. Which of the following shortcut keys insert a hyperlink in M.S Office?

  • (A) Ctrl + K
  • (B) Ctrl + M
  • (C) Ctrl + J
  • (D) Ctrl + D
Answer- (A) Ctrl + K

116. Which of the following is not a mathematical function of spreadsheet/MS Excel?

  • (A) SUMIF()
  • (B) TODAY()
  • (C) ROUND()
  • (D) COUNT()
Answer- (B) TODAY()

117. Which among the following key is used for checking grammar and spelling in MS Office?

  • (A) F1
  • (B) F2
  • (C) F9
  • (D) F7
Answer- (D) F7

118. The High Court of Rajasthan at Jodhpur was inaugurated by which of the following Rajpramukh of Rajasthan on 29.08.1949?

  • (A) Maharaja Bhupal Singh
  • (B) Maharaja Sawai Man Singh
  • (C) Maharawal Chandra Singh
  • (D) Maharawal Laxman Singh
Answer- (B) Maharaja Sawai Man Singh

119. The Chairman of the State Public Service Commission is appointed by :

  • (A) Chief Minister
  • (B) President
  • (C) Parliament
  • (D) Governor
Answer- (D) Governor

120. Who can remove the State Chief Information Commissioner on the ground of misbehaviour or incapacity proved by the Supreme Court?

  • (A) Chief Minister
  • (B) Governor
  • (C) The President
  • (D) Prime Minister
Answer- (B) Governor

121. Rajasthan State Human Rights Commission is comprised of :

  • (A) One Chairman and two members
  • (B) One Chairman and four members
  • (C) One Chairman and six members
  • (D) One Chairman and five members
Answer- (A) One Chairman and two members

122. The Judge of the High Court is appointed by :-

  • (A) The President
  • (B) Home Minister
  • (C) Chief Minister
  • (D) Prime Minister
Answer- (A) The President

123. In Rajasthan ‘Languriya’ songs are related to which God/Goddess?

  • (A) Jeen Mata
  • (B) Khatushyam ji
  • (C) Kaila Devi
  • (D) Shri Mahaveer ji
Answer- (C) Kaila Devi

124. March 1930, which is well-known in the freedom movement of India, is associated with :-

  • (A) Quit India Movement
  • (B) Partition of Bengal
  • (C) Dandi March
  • (D) Non-Cooperation Movement
Answer- (C) Dandi March

125. The Bijolia Kisan Movement began in Rajasthan in :-

  • (A) 1895
  • (B) 1890
  • (C) 1897
  • (D) 1892
Answer- (C) 1897

126. Name the founder of the prominent Rajasthani journal “Maruvani”.

  • (A) Kavi Chandra Singh
  • (B) Kishore Kalpna Kant
  • (C) Satya Prakash Joshi
  • (D) Dr. Manohar Sharma
Answer- (A) Kavi Chandra Singh

127. Which of the following group of vitamins is fat-soluble? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Vitamin B and B-complex
  • (B) Vitamin C and D
  • (C) Vitamin A, D, E and K
  • (D) Vitamin B and E
Answer- (C) Vitamin A, D, E and K

128. If blood sample is collected from a patient for Widal test, positive result of the same will confirm which of the following disease?

  • (A) Tuberculosis
  • (B) Typhoid
  • (C) Elephantiasis
  • (D) Ascariasis
Answer- (B) Typhoid

129. Which of the following are unicellular glandul cells, which secrete mucus that helps in lubrication?

  • (A) White Blood Cells
  • (B) Goblet Cells
  • (C) Nerve Cells
  • (D) Gastric Gland
Answer- (B) Goblet Cells

130. The Leprosy disease is caused by :-

  • (A) Haemophilus
  • (B) Clostridium
  • (C) Mycobacterium
  • (D) Corynebacterium
Answer- (C) Mycobacterium

131. Which of the following is not a plant hormone?

  • (A) Ethylene
  • (B) Abscisic acid
  • (C) Cytokinin
  • (D) Vasopressin
Answer- (D) Vasopressin

132. An electric device rated 300W operates 6 hours/day. What is the cost of the energy to operate it for 15 days at ₹ 4.00 per kWh?

  • (A) ₹ 1080
  • (B) ₹ 27000
  • (C) ₹ 108
  • (D) ₹ 270
Answer- (C) ₹ 108

133. If a person is suffering from rickets, which of the following nutrient was lacking in his diet?

  • (A) Riboflavin
  • (B) Calciferol
  • (C) Thiamine
  • (D) Ascorbic acid
Answer- (B) Calciferol

134. Which of the following is not a type of imaging scan in medical science? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) X-ray
  • (B) E.C.G
  • (C) C.T Scan
  • (D) SLV
Answer- (D) SLV

135. In which script are most of the inscriptions of Ashoka written?

  • (A) Devnagari
  • (B) Brahmi script
  • (C) Tamil
  • (D) Ol chiki
Answer- (B) Brahmi script

136. Choose the correct plural word from the list below.

  • (A) childrens
  • (B) womans
  • (C) mothers-in-law
  • (D) sheeps
Answer- (C) mothers-in-law

137. Fill in the blank with the most appropriate word.

We will not _______ gifts of any kind as a part of our organisational ethics.

  • (A) except
  • (B) accept
  • (C) accede
  • (D) amass
Answer- (B) accept

138. From the options given below, choose the word which is most similar in meaning to the word ‘careless’.

  • (A) Indifferent
  • (B) Arrogant
  • (C) Negligent
  • (D) Vigilant
Answer- (C) Negligent

139. From the options given below, choose the word which is opposite in meaning to the word ‘lawful’.

  • (A) Illegal
  • (B) Authorised
  • (C) Errant
  • (D) Encroach
Answer- (A) Illegal

140. Select the most suitable option from the given expression to complete the following sentence.

It was well past midnight when the guests finally decided _______.

  • (A) to land on his/her feet.
  • (B) to face the music.
  • (C) to end in a fiasco.
  • (D) to call it a day.
Answer- (D) to call it a day.

141. ‘आत्मोत्सर्ग’ संधिपद का संधि-विच्छेद होगा :-

  • (A) आत्मन् + उत्सर्ग
  • (B) आत्म + उत्सर्ग
  • (C) आत्म + उत्सार्ग
  • (D) आत्मा + उत्सर्गा
Answer- (B) आत्म + उत्सर्ग

142. ‘पर्याप्त’ शब्द में निहित उपसर्ग है :-

  • (A) परि
  • (B) पर्
  • (C) प्
  • (D) आप्त
Answer- (A) परि

143. ‘आपबीती’ किस समास का एक उदाहरण है?

  • (A) तत्पुरुष
  • (B) अव्ययीभाव
  • (C) बहुव्रीहि
  • (D) द्वंद्व
Answer- (A) तत्पुरुष

144. Which of the following water bodies separates the Andaman from the Nicobar?

  • (A) Eleventh Degree Channel
  • (B) Gulf of Mannar
  • (C) Ten Degree Channel
  • (D) Twenty Degree Channel
Answer- (C) Ten Degree Channel

145. Which of the following hills is not a part of the Meghalaya Plateau?

  • (A) The Garo Hills
  • (B) The Khasi Hills
  • (C) The Nilgiri Hills
  • (D) The Jaintia Hills
Answer- (C) The Nilgiri Hills

146. Jog Waterfall is located on which of the following river?

  • (A) Narmada river
  • (B) Godavari river
  • (C) Krishna river
  • (D) Sharavati river
Answer- (D) Sharavati river

147. In which of the following states is the Manas Biosphere Reserve situated?

  • (A) Tripura
  • (B) Gujarat
  • (C) Assam
  • (D) Tamil Nadu
Answer- (C) Assam

148. Which of the following plant species is found in Montane Forests of India? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Sal
  • (B) Pine
  • (C) Khair
  • (D) Babool
Answer- (B) Pine

149. The Brahmaputra river originates from which of the following glaciers?

  • (A) Gangotri Glacier
  • (B) Yamunotri Glacier
  • (C) Chemayungdung Glacier
  • (D) Mapchachungo Glacier
Answer- (C) Chemayungdung Glacier

150. Where was the Rising Rajasthan Global Investment Summit 2024 organized?

  • (A) Jaipur
  • (B) Jaisalmer
  • (C) Jodhpur
  • (D) Udaipur
Answer- (A) Jaipur

Leave a Comment

error: Content is protected !!