Rajasthan 4th Grade Employee Exam, 2024 (21-09-2025) Solved Question Paper (Shift-II)

Exam BoardRajasthan Staff Selection Board (RSSB)
Exam Name4th Class Employee Direct Recruitment, 2024 (Fourth Class Employee 2024)
Post Name4th Grade Employee (Fourth Class Employee)
Exam Date (Day)21-09-2025 (Sunday)
Exam Time30.00 PM to 05.00 PM (Evening Shift)
First/Model Answer Key issue date
Final Answer key issue date
Question PaperShift-II
Question Paper CodeJK1
Exam ModeOffline
Question paper languageEnglish
Question paper typeObjective
Question paper levelThe standard of the paper will be that of the Secondary Examination (10th Class) of the Board of Secondary Education, Rajasthan.
Total Question120
Maximum Marks200
Negative Marking1/3 part of the mark(s) of each question will be deducted for each wrong answer.
Time02:00 Hours

This question paper includes questions related to the following subjects :-

S. No.SubjectProposed question number
1General Hindi20
2General English15
3General Knowledge70
3 (I)Geography of Rajasthan20
3 (II)History, Art and Culture of Rajasthan20
3 (III)Indian Constitution (5) and Political and Administrative System in the State of Rajasthan (5)10
3 (IV)General Science05
3 (V)Current Affairs (India- 5, Rajasthan- 5)10
3 (VI)Basic Computer05
4General Mathematics15
Total120

1. The relation between the focal length (f) and radius of curvature (R) of a concave mirror is :

  • (A) f=2R
  • (B) f=\frac{R}{4}
  • (C) f=R
  • (D) f=\frac{R}{2}
Answer- (D) f=\frac{R}{2}

2. Which of the following states won the 15th Hockey India Senior Men National Championship 2025?

  • (A) Punjab
  • (B) Haryana
  • (C) Uttar Pradesh
  • (D) Rajasthan
Answer- (A) Punjab

3. Who was the chief guest for India’s 76th Republic Day celebrations in 2025?

  • (A) Emmanuel Macron
  • (B) Prabowo Subianto
  • (C) Abdel Fattah El-Sisi
  • (D) Joko Widodo
Answer- (B) Prabowo Subianto

4. Name the spacecraft used for launching astronauts, inclusing Shubhanshu Shukla, into space (in June 2025) for conducting biological research at the International Space Station? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) Apollo 11
  • (B) Vostok 1
  • (C) Axiom 4
  • (D) Spaceball 1
Answer- (C) Axiom 4

5. Which indigenous missile system demonstrated stellar performance in Operation “SINDOOR”?

  • (A) Prithvi
  • (B) Akash
  • (C) Agni
  • (D) BrahMos
Answer- (B) Akash

6. In which Indian state was the “Shirui Lily Festival-2025” celebrated?

  • (A) Nagaland
  • (B) Assam
  • (C) Manipur
  • (D) Meghalaya
Answer- (C) Manipur

7. According to India Skills Report-2025, what is the position of Rajasthan in terms of providing employment resources to women?

  • (A) First
  • (B) Second
  • (C) Third
  • (D) Fourth
Answer- (A) First

8. Which of the following wetlands of Rajasthan has been declared as a Ramsar site in June 2025?

  • (A) Devikund, Bikaner
  • (B) Didwana, Nagaur
  • (C) Menar, Udaipur
  • (D) Bada Talab, Ajmer
Answer- (C) Menar, Udaipur

9. Which lake in Rajasthan has been renamed as Varun Sagar lake?

  • (A) Nakki lake
  • (B) Samand lake
  • (C) Foy Sagar lake
  • (D) Kaylana lake
Answer- (C) Foy Sagar lake

10. In which city of Rajasthan, “Rashtriya Sahakar Masala Mela-2025” was held?

  • (A) Alwar
  • (B) Jaipur
  • (C) Bhilwara
  • (D) Jaisalmer
Answer- (B) Jaipur

Coming Soon……………………………..

Leave a Comment

error: Content is protected !!