Rajasthan Patwari Exam, 2025 (17-08-2025) Solved Question Paper (Shift-I)

Exam BoardRajasthan Staff Selection Board (RSSB)
Exam NamePatwari Direct Recruitment Examination, 2025
Post NamePatwari
Exam Date17-08-2025 (Sunday)
Exam Time09:00 AM to 12:00 PM (Morning Shift)
First/Model Answer Key issue date05-09-2025 (Friday)
Final Answer key issue date
Question PaperShift-I
Question Paper CodeSPZ8
Exam ModeOffline
Question paper languageEnglish
Question paper typeObjective
Total Question150
Maximum Marks300
Negative Marking1/3 part of the mark(s) of each question will be deducted for each wrong answer.
Time03:00 Hours

Note :- This question paper has been solved as per the official answer key of Rajasthan Staff Selection Board (RSSB).

This question paper includes questions related to the following subjects :-

  1. General Science; History, polity and geography of India; General knowledge, current affairs
  2. Geography, History, culture and polity of Rajasthan
  3. General Hindi
  4. General English
  5. Mental ability and reasoning, Basic Numerical efficiency
  6. Basic Computer

(Q. No. 1 to 3) You are given a passage followed by some inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide its degree of truth or falsity.

PASSAGE

The water resources of our country are very much underutilized. The main reason of this underutilization is the lack of capital and technology. A large portion of our water resources is wasted due to floods and unwise use of water for irrigation as well as domestic purposes. We can make full use of water resources by building dams on rivers and by adopting policies of spreading awareness among people not to waste water. In addition, effective implementation of rainwater harvesting system adds to water resources.

1. The country does not enough funds to develop water resources.

  • (A) Definitely false
  • (B) Probably true
  • (C) Probably false
  • (D) Definitely true
Answer- (D) Definitely true

2. Occurrence of floods adds to the water resources.

  • (A) Definitely false
  • (B) Probably true
  • (C) Probably false
  • (D) Definitely true
Answer- (A) Definitely false

3. Rainwater harvesting plays no role in increasing water resources.

  • (A) Probably true
  • (B) Probably false
  • (C) Definitely false
  • (D) Definitely true
Answer- (C) Definitely false

4. In a row of 5 girls facing North, Rita is sitting second to the right of Lata and Alka is sitting third to the left of Seema. Seema is not sitting at either of the extreme ends of the row. Who is sitting in the middle of the row?

  • (A) Rita
  • (B) Lata
  • (C) Seema
  • (D) Alka
Answer- (B) Lata

5. Reena is travelling to her college from her home. She walks 500 m towards the North, then takes a sharp left from the temple and walks another 700 m. Taking a right turn, she takes a rickshaw for the bus stop, which is located 2.5 km away. She then catches a bus and travels 3.3 km towards the left to reach her college. The shortest aerial distance between Reena’s college and her home is :

  • (A) 4 km
  • (B) 5 km
  • (C) 7 km
  • (D) 3.5 km
Answer- (B) 5 km

6. C, H, I, P, S and Y are sitting around a regular hexagonal table facing the centre. P is sitting second to the right of Y. I is the only person sitting between C and S. Who is sitting opposite to H?

  • (A) C
  • (B) S
  • (C) I
  • (D) Y
Answer- (C) I

7. In the given series, choose the option that indicates the numbers that are exactly divisible by both 2 and 3, and are also preceded by an odd number and succeeded by an even number.

26, 27, 36, 6, 6, 5, 6, 6, 36, 37, 24, 12, 26, 15, 18, 22, 25, 12, 24, 21, 42, 36

  • (A) 5
  • (B) 6
  • (C) 8
  • (D) 3
Answer- (B) 6

8. If in a certain language, ‘ORANGE’ is coded as ‘QTCPIG’, then ‘YCVGTOGNQP’ is the code for which word?

  • (A) WATERFILTER
  • (B) WATERAPPLE
  • (C) WATERMELON
  • (D) WATERPISTON
Answer- (C) WATERMELON

9. A boy comes to meet his friend in the morning at 8:30 AM, he again comes at 9:15 AM then he comes third time at 10:15 AM and the fourth time he comes at 11:30 AM. When will he come again?

  • (A) 12:30 PM
  • (B) 01:00 PM
  • (C) 01:15 PM
  • (D) 12:45 PM
Answer- (B) 01:00 PM

(Q. No. 10 to 12) A word and number arrangement machine was given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input : Various 26 Target 21 For 88 Host 54 Taste 46

Step I : For Various 26 Target 21 88 Host 54 Taste 46

Step II : Host For Various 26 Target 88 54 Taste 46 21

Step III : Taste Host For Various 26 Target 54 46 21 88

Step IV : Target Taste Host For Various 54 46 21 88 26

Step V : Various Target Taste Host For 46 21 88 26 54

Step V is the last step.

Find the various steps and final output for the input given below :

Input : Strike 82 Reference 25 Depends 38 of 53 Wind 36

10. What is the sum of the numbers that are towards the right of ‘Wind’ in Step I ?

  • (A) 112
  • (B) 118
  • (C) 120
  • (D) 110
Answer- (B) 118

11. Which of the following elements is second to the left of third element from right end in Step III?

  • (A) Depends
  • (B) Wind
  • (C) Of
  • (D) 53
Answer- (D) 53

12. Which of the following elements is second to the left of third element from right end in Step V?

  • (A) Wind
  • (B) Depends
  • (C) 82
  • (D) 38
Answer- (C) 82

13. What is the full form of FTP in computer terminology?

  • (A) File Transfer Protocol
  • (B) File Transferred Protocol
  • (C) Form Transfer Protocol
  • (D) File Transmission Protocol
Answer- (A) File Transfer Protocol

14. Which of the following commands is not used in the proofing section while reviewing a presentation?

  • (A) Voice button to find the correct pronunciation of a particular word
  • (B) Research button to find information on a particular topic or word
  • (C) Thesaurus button to find synonyms and antonyms for a particular word
  • (D) Spelling button to check the spelling errors
Answer- (A) Voice button to find the correct pronunciation of a particular word

15. Which is not a commonly used type of cell data in Spreadsheet?

  • (A) Numeric value
  • (B) Date and time
  • (C) User authentication
  • (D) Label and Formula
Answer- (C) User authentication

16. In the year 2023, there were 5000 students in a college. The number of students is increased by 24% every year. How many students will be there in the college in the year 2025?

  • (A) 9763
  • (B) 7688
  • (C) 4232
  • (D) 7244
Answer- (B) 7688

17. The given question have a statement followed by two conclusions I and II. Consider the statement and the following conclusions and decide which of the conclusions follow from the statement.

STATEMENT : People who speak too much against bribery are those who had taken it themselves.

CONCLUSIONS :

(I) All people are corrupt.

(II) It is easier said than done.

  • (A) Only conclusion (II) follows
  • (B) Neither conclusion (I) nor (II) follows
  • (C) Both conclusions (I) and (II) follow
  • (D) Only conclusion (I) follows
Answer- (A) Only conclusion (II) follows

18. By selling an article for ₹ 100, a man gains ₹ 15. What is the gain percentage for the article?

  • (A) 11\tfrac{16}{17}%
  • (B) 8\tfrac{16}{23}%
  • (C) 17\tfrac{11}{17}%
  • (D) 15%
Answer- (C) 17\tfrac{11}{17}%

19. A library has an average of 252 visitors on Sundays, and 120 on other days. What is the average number of visitors per day in the month of June, beginning with a Sunday?

  • (A) 172
  • (B) 139
  • (C) 142
  • (D) 184
Answer- (C) 142

20. Following geometrical figures in ascending order based on the number of their angles.

(I) Heptagon, (II) Triangle, (III) Hexagon, (IV) Decagon, (V) Pentagon, (VI) Quadrilateral

  • (A) II, VI, V, I, III, IV
  • (B) II, V, VI, III, I, IV
  • (C) II, VI, V, III, I, IV
  • (D) IV, I, III, V, II, VI
Answer- (C) II, VI, V, III, I, IV

21. If ₹ R are divided between ‘A’ and ‘B’ in the ratio of \frac{a}{b}:\frac{c}{d}, then what is the amount that A shall receive?

  • (A) \frac{adR}{ad+bc}
  • (B) \frac{abR}{ad+bc}
  • (C) \frac{abR}{ac+bd}
  • (D) \frac{adR}{ab+cd}
Answer- (A) \frac{adR}{ad+bc}

22. If the following sum, which digit does the symbol “*” stand for?

*2 + * + 1* + *0 = 1**

  • (A) 7
  • (B) 8
  • (C) 4
  • (D) 9
Answer- (B) 8

23. Which of the following is NOT a type of computer network?

  • (A) LAN (Large Area Network)
  • (B) MAN (Metropolitan Area Network)
  • (C) WAN (Wide Area Network)
  • (D) PAN (Personal Area Network)
Answer- (A) LAN (Large Area Network)

24. Which of the following shortcut key is used to close the currently open document in MS Word?

  • (A) Ctrl + W
  • (B) Ctrl + R
  • (C) Ctrl + K
  • (D) Ctrl + M
Answer- (A) Ctrl + W

25. The simple interest accrued on a sum of ₹ 20000 in 3 years is ₹ 7200. What would be the compound interest accrued on the same sum at the same rate for the same period?

  • (A) ₹ 8232.32
  • (B) ₹ 8098.56
  • (C) ₹ 8878.42
  • (D) ₹ 8641.75
Answer- (B) ₹ 8098.56

26. From a vessel containing pure milk, 20% is replaced by water and the process is repeated 2 more times. At the end of the third operation, the percentage of pure milk in the mixture is :

  • (A) 40%
  • (B) 51.2%
  • (C) 60%
  • (D) 25%
Answer- (B) 51.2%

27. If ‘Z+Y’ means Z is the brother of Y, ‘Z÷Y’ means that Z is the father of Y and ‘Z×Y’ means that Z is the sister of Y. Which of the following means ‘M’ is the uncle of ‘P’?

  • (A) M ÷ N × P + K
  • (B) M + S ÷ R ÷ P
  • (C) M ÷ N + K × P
  • (D) M + K ÷ T × P
Answer- (D) M + K ÷ T × P

28. Which of the following is equivalent to 1024 TB (Terabyte)?

  • (A) 1 EB (Exabyte)
  • (B) 1 YB (Yottabyte)
  • (C) 1 GB (Gigabyte)
  • (D) 1 PB (Petabyte)
Answer- (D) 1 PB (Petabyte)

29. The sun of the radii of two circles is 75 cm and difference in their circumferences is 44 cm. The radii of the circles are : (use \pi=\frac{22}{7})

  • (A) 40 cm, 35 cm
  • (B) 41 cm, 34 cm
  • (C) 39 cm, 36 cm
  • (D) 44 cm, 31 cm
Answer- (B) 41 cm, 34 cm

30. Choose the numeral group which is different from others.

  • (A) 6 (20) 4
  • (B) 18 (188) 6
  • (C) 12 (128) 4
  • (D) 4 (12) 2
Answer- (B) 18 (188) 6

31. Which of the following is an output device?

  • (A) Projector
  • (B) Keyboard
  • (C) Mouse
  • (D) Scanner
Answer- (A) Projector

32. Arrange the following words in a logical sequence and select the correct sequence from the options provided.

(I) Adult, (II) Old, (III) Infant, (IV) Youth, (V) Child

  • (A) III, V, I, IV, II
  • (B) V, III, I, IV, II
  • (C) III, V, IV, I, II
  • (D) V, III, IV, I, II
Answer- (C) III, V, IV, I, II

33. Which of the following types of computers are the fastest and are employed for specialized applications that require large amounts of mathematical calculations?

  • (A) Computer Notebooks
  • (B) Micro-Computers
  • (C) Personal Computer
  • (D) Super-Computers
Answer- (D) Super-Computers

34. The radii of two cones are in the ratio 2 : 1 and their volumes are equal. The ratio of their heights is :

  • (A) 1 : 2
  • (B) 2 : 1
  • (C) 1 : 4
  • (D) 1 : 8
Answer- (C) 1 : 4

35. Which tab in PowerPoint allows you to insert the shapes?

  • (A) Review
  • (B) Insert
  • (C) Design
  • (D) View
Answer- (B) Insert

36. Which of the following is not a classification of operating system?

  • (A) Multithreading OS
  • (B) Time-Batch Processing OS
  • (C) Multi-programming OS
  • (D) Multitasking OS
Answer- (B) Time-Batch Processing OS

37. x is six times as large as y. The percentage by which y is less than x, is :

  • (A) 27\tfrac{1}{3}%
  • (B) 33\tfrac{1}{3}%
  • (C) 87\tfrac{1}{3}%
  • (D) 83\tfrac{1}{3}%
Answer- (D) 83\tfrac{1}{3}%

38. Which conclusion would follow on the basis of given statements. Assume that given statements are fact.

STATEMENTS :

No A is B.

Some B are C.

All C are D.

CONCLUSIONS :

(I) Some A are D is a possibility.

(II) All A are C.

  • (A) Only conclusion (II) follows
  • (B) Both conclusions (I) and (II) follow
  • (C) Either (I) or (II) conclusion follows
  • (D) Only conclusion (I) follows
Answer- (D) Only conclusion (I) follows

39. If a shopkeeper reduces the selling price of a fan from ₹ 800 to ₹ 780, his loss increases by 2%. The cost price of the fan is :

  • (A) ₹ 1000
  • (B) ₹ 1200
  • (C) ₹ 1500
  • (D) ₹ 900
Answer- (A) ₹ 1000

40. The difference between the simple interest received from two different sources on ₹ 2000 for 4 years is ₹ 80. The difference between their rate of interest is :

  • (A) 1.25%
  • (B) 1.75%
  • (C) 2%
  • (D) 1%
Answer- (D) 1%

41. In the field of computer science, which of the following is the full form of SSD?

  • (A) Semi Storage Drive
  • (B) Solid State Drive
  • (C) Solo Storage Device
  • (D) Short Storage Device
Answer- (B) Solid State Drive

42. The perimeter of a rectangle is 120 m. If its length is twice its breadth, then the area of the rectangle is :

  • (A) 240 m2
  • (B) 360 m2
  • (C) 400 m2
  • (D) 800 m2
Answer- (D) 800 m^{2}

43. A man is walking at a speed of 10 km/h. After every kilometer, he rests for 5 minutes. The time taken to cover a distance of 5 km by the man is :

  • (A) 30 minutes
  • (B) 45 minutes
  • (C) 55 minutes
  • (D) 50 minutes
Answer- (D) 50 minutes

44. According to their functioning, which of the following is not a category of computers?

  • (A) Analog
  • (B) Hydrobrid
  • (C) Digital
  • (D) Hybrid
Answer- (B) Hydrobrid

45. Shilpi sold a washing machine for ₹ 10200. She incurred a loss of 15% in this transaction. At what price did she buy the washing machine?

  • (A) ₹ 12000
  • (B) ₹ 12400
  • (C) ₹ 10800
  • (D) ₹ 11200
Answer- (A) ₹ 12000

46. The position of how many digits in the number 6 4 2 5 7 9 8 will remain unchanged after the digits are rearranged in ascending order within the number :

  • (A) Two
  • (B) Three
  • (C) Four
  • (D) One
Answer- (A) Two

47. Which component of an operating system is responsible for managing the files?

  • (A) Memory Manager
  • (B) Process Manager
  • (C) Device Driver
  • (D) File System Manager
Answer- (D) File System Manager

48. Linux is a family of _______ operating system.

  • (A) Multi source
  • (B) Time sharing source
  • (C) Open source
  • (D) Closed source
Answer- (C) Open source

49. Observe the following figures carefully and find the missing number in figure (iii).

  • (A) 3
  • (B) 7
  • (C) 9
  • (D) 8
Answer- (C) 9

50. Observe the given figures carefully and find the missing number in the figure (iii).

  • (A) 220
  • (B) 218
  • (C) 219
  • (D) 217
Answer- (A) 220

51. You are facing East. You turn 45° in the clockwise direction and then 180° in the anti-clockwise direction. Again you turn 270° in the clockwise direction. Which direction are you facing now?

  • (A) South-West
  • (B) West
  • (C) North-East
  • (D) South
Answer- (A) South-West

52. Which of the following shortcut key is used to insert a hyperlink in MS Word?

  • (A) Alt + X
  • (B) Ctrl + K
  • (C) Ctrl + S
  • (D) Ctrl + F
Answer- (B) Ctrl + K

53. Maximum amount of food is absorbed in the blood in : (Choose the most appropriate answer from the options given below.)

  • (A) Ileum
  • (B) Esophagus (Oesophagus)
  • (C) Caecum
  • (D) Duodenum
Answer- (A) Ileum

54. Who was the court poet of Maharana of Mewar, Shambhu Singh?

  • (A) Dursa Adha
  • (B) Kaviraj Shyamal Das
  • (C) Bavji Chatur Singh
  • (D) Dayaldas
Answer- (B) Kaviraj Shyamal Das

55. “Operation Sard Hawa” was conducted by which of the following in the Indo-Pak border of Rajasthan? (Choose the most appropriate answer from the options given below.)

  • (A) Border Security Force (BSF)
  • (B) Central Industrial Security Force (CISF)
  • (C) Central Reserve Police Force (CRPF)
  • (D) Indo Tibetan Border Police (ITBP)
Answer- (A) Border Security Force (BSF)

56. ‘Languriya’ songs sung by the devotees of Kela Devi are very popular in which region of Rajasthan? (Choose the most appropriate answer from the options given below.)

  • (A) Jaisalmer
  • (B) Karauli
  • (C) Dholpur
  • (D) Mewar
Answer- (B) Karauli

57. Who appoints the Advocate General for the state?

  • (A) Chief Justice of High Court
  • (B) Governor
  • (C) Leader of Opposition
  • (D) Speaker
Answer- (B) Governor

58. Which of the following species is found in the Tropical Evergreen Forests of India?

  • (A) Rosewood
  • (B) Babool
  • (C) Pine
  • (D) Birch
Answer- (A) Rosewood

59. In which of the following the transmission of sound is NOT possible? (Choose the most appropriate answer from the options given below.)

  • (A) Air
  • (B) Vacuum
  • (C) Aluminium
  • (D) Water
Answer- (B) Vacuum

60. In which of the following regions of the Andaman and Nicobar islands is Saddle Peak located?

  • (A) South Andaman
  • (B) Middle Andaman
  • (C) Great Nicobar
  • (D) North Andaman
Answer- (D) North Andaman

61. In the field of agriculture, the full form of HYV is :

  • (A) High Yielding Variety
  • (B) Horticulture Yield Variety
  • (C) Honey Yeast Variety
  • (D) Hemp Yarn Variety
Answer- (A) High Yielding Variety

62. A rare carnivorous plant ‘Utricularia’ has been found at which National Park in Rajasthan?

  • (A) Darrah National Park
  • (B) Desert National Park
  • (C) Ranthambore National Park
  • (D) Keoladeo National Park
Answer- (D) Keoladeo National Park

63. Who propounded the Agni-kund theory of the origin of the Rajputs?

  • (A) Chandra Bardai
  • (B) Barui
  • (C) Jodhraj
  • (D) Amir Khusro
Answer- (A) Chandra Bardai

64. What is the study of inscriptions called?

  • (A) Numismatics
  • (B) Palaeontology
  • (C) Mycology
  • (D) Epigraphy
Answer- (D) Epigraphy

65. Who among the following is the main officer in-charge of the district administration?

  • (A) District Collector
  • (B) S.D.O. (Sub-Divisional Officer)
  • (C) Tehsildar
  • (D) Division Commissioner
Answer- (A) District Collector

66. Which one of the following comes under the “State List” of the Constitution of India?

  • (A) Police
  • (B) Forest
  • (C) Defence
  • (D) Banking
Answer- (A) Police

67. The height of Western Ghats progressively increases from :

  • (A) East to West
  • (B) South to East
  • (C) North to South
  • (D) West to East
Answer- (C) North to South

68. Which of the following is the main object of Article 21 of the Indian Constitution guarantee?

  • (A) Right to Protection of life and Personal Liberty
  • (B) Right Against Exploitation
  • (C) Right to Freedom of Religion
  • (D) Right to Equality
Answer- (A) Right to Protection of life and Personal Liberty

69. World Crafts Council (WCC) has declared which of the following places of Rajasthan as ‘World Craft City’?

  • (A) Alwar
  • (B) Jaisalmer
  • (C) Jaipur
  • (D) Udaipur
Answer- (C) Jaipur

70. As on February 10, 2025, who is the Chairman (officiating) of the Rajasthan Public Service Commission?

  • (A) Lt. Col. Kesari Singh Rathore
  • (B) Dr. Manju Sharma
  • (C) Sh. Kailash Chand Meena
  • (D) Dr. Sangeeta Arya
Answer- (C) Sh. Kailash Chand Meena

71. In which area of Rajasthan is the Kajli Teej celebrated on Bhadrapad Krishna Tritiya?

  • (A) Jodhpur
  • (B) Karauli
  • (C) Alwar
  • (D) Bundi
Answer- (D) Bundi

72. Which of the following places is famously known as the Khajuraho of Rajasthan?

  • (A) Kiradu
  • (B) Abhaneri
  • (C) Badoli
  • (D) Dilwara
Answer- (A) Kiradu

73. Brass is an alloy made up of :

  • (A) Copper and tin
  • (B) Copper and zinc
  • (C) Gold, iron and Zinc
  • (D) Lead and tin
Answer- (B) Copper and zinc

74. In Rajasthan, which town of Sikar is a famous centre of the gota industry?

  • (A) Khandela
  • (B) Amer
  • (C) Shahpura
  • (D) Virat Nagar
Answer- (A) Khandela

75. Oral Sabin Polio vaccine is which type of vaccine?

  • (A) Live Attenuated Vaccines
  • (B) Acellular Vaccines
  • (C) Inactivated Vaccines
  • (D) Recombinant Vaccine
Answer- (A) Live Attenuated Vaccines

76. Who is the head of criminal administration of the district in India?

  • (A) Special Munsif Magistrate
  • (B) Special Judicial Magistrate
  • (C) District Magistrate
  • (D) Sub Divisional Magistrate
Answer- (C) District Magistrate

77. Who among the following co-invented the Jaipur foot, an artificial limb in 1969?

  • (A) Dr. P.K. Sethi
  • (B) Dr. Vishwa Mohan
  • (C) Dr. Ved Prakash
  • (D) Karpurchand Kulish
Answer- (A) Dr. P.K. Sethi

78. Which is the largest and most beautifully carved haveli in Jaisalmer?

  • (A) Bagore ki Haveli
  • (B) Patwon ki Haveli
  • (C) Samode Haveli
  • (D) Char Chowk Haveli
Answer- (B) Patwon ki Haveli

79. The Southernmost point of India is called :

  • (A) Indira Point
  • (B) Indira Col Point
  • (C) Kibithu Point
  • (D) Kavaratti
Answer- (A) Indira Point

80. In which of the following divisions of the Himalayas is the Karewa formation found?

  • (A) Arunachal Himalayas
  • (B) Darjeeling and Sikkim Himalayas
  • (C) Assam Himalayas
  • (D) Kashmir Himalayas
Answer- (D) Kashmir Himalayas

81. Which force has the highest representation of women among the Central Armed Police Forces (CAPF’s)? (Choose the most appropriate answer from the options given below.)

  • (A) Border Security Force
  • (B) Indo Tibetan Border Police
  • (C) Central Industrial Security Force
  • (D) Assam Rifles
Answer- (C) Central Industrial Security Force

82. Which of the following rivers flows in a rift valley?

  • (A) Luni
  • (B) Ravi
  • (C) Narmada
  • (D) Jhelum
Answer- (C) Narmada

83. Who was the founder of Arya Samaj?

  • (A) Swami Dayanand Saraswati
  • (B) Raja Rammohan Roy
  • (C) Ishwar Chandra Vidyasagar
  • (D) Swami Vivekananda
Answer- (A) Swami Dayanand Saraswati

84. Who is the current Chief Justice of Rajasthan High Court? (As on June 2025)

  • (A) Hon’ble Shree Chandrashekhar
  • (B) Hon’ble Inderjeet Singh
  • (C) Hon’ble Manoj Kumar Garg
  • (D) Hon’ble Manindra Mohan Shrivastava
Answer- (D) Hon’ble Manindra Mohan Shrivastava

85. Which of the following appointments is not made by the Governor of a state?

  • (A) Chairman of the State Public Service Commission
  • (B) Chief Minister
  • (C) Comptroller and Auditor General
  • (D) Advocate General
Answer- (C) Comptroller and Auditor General

86. Who led the committee on the functions of the Indian Constituent Assembly?

  • (A) G.V. Mavalankar
  • (B) B. Pattabhi Sitaramayya
  • (C) J.L. Nehru
  • (D) K.M. Munshi
Answer- (A) G.V. Mavalankar

87. Prehistoric Rock Shelters of Bhimbetka belongs to which state?

  • (A) Rajasthan
  • (B) Madhya Pradesh
  • (C) Karnataka
  • (D) Haryana
Answer- (B) Madhya Pradesh

88. The Chief Minister of a state is appointed by the :

  • (A) President
  • (B) Governor
  • (C) The Council of Ministers
  • (D) Prime Minister
Answer- (B) Governor

89. The Rajasthan Lokayukta and Up-Lokayuktas Act-1973 have come into force on the :

  • (A) 3rd January, 1973
  • (B) 3rd May, 1973
  • (C) 3rd June, 1973
  • (D) 3rd February, 1973
Answer- (D) 3^{rd} February, 1973

90. Which of the following is not an instrument used in Gair Dance?

  • (A) Bankiya
  • (B) Thali
  • (C) Gairiye
  • (D) Dhol
Answer- (C) Gairiye

91. In which of the following years did the British establish the law to abolish “Sati Pratha”?

  • (A) 1820
  • (B) 1875
  • (C) 1829
  • (D) 1833
Answer- (C) 1829

92. Which of the following defects of vision can be corrected by using cylindrical lenses?

  • (A) Presbyopia
  • (B) Astigmatism
  • (C) Hypermetropia
  • (D) Myopia
Answer- (B) Astigmatism

93. Seventh Schedule in the Indian Constitution is concerned with :

  • (A) Fundamental Rights
  • (B) Distribution of powers between the Centre and State governments
  • (C) Fundamental Duties
  • (D) Panchayati Raj
Answer- (B) Distribution of powers between the Centre and State governments

94. Which famous case established the “Basic Structure Doctrine” of the Indian Constitution?

  • (A) Indra Sawhney vs. Union of India (1992)
  • (B) Maneka Gandhi vs. Union of India (1978)
  • (C) Kesavananda Bharati Sri Padagalavaru vs. State of Kerala (1973)
  • (D) Vishakha vs. State of Rajasthan (1997)
Answer- (C) Kesavananda Bharati Sri Padagalavaru vs. State of Kerala (1973)

95. Which of the following glands acts as both exocrine and endocrine glands?

  • (A) Pancreas
  • (B) Thyroid gland
  • (C) Testes
  • (D) Adrenal gland
Answer- (A) Pancreas

96. Kalibanga Archaeological site is found in which state?

  • (A) Punjab
  • (B) Haryana
  • (C) Gujarat
  • (D) Rajasthan
Answer- (D) Rajasthan

97. Who among the following invaded India in 1739?

  • (A) Aurangzeb
  • (B) Nadir Shah
  • (C) Babur
  • (D) Ibrahim Lodhi
Answer- (B) Nadir Shah

98. What is the tagline of the campaign announced to commemorate the 75th anniversary of the Indian Constitution?

  • (A) Constitution Awareness Drive
  • (B) Hamara Samvidhan, Hamara Vigyaan
  • (C) Hamara Samvidhan, Hamara Viswash
  • (D) Hamara Samvidhan, Hamara Swabhiman
Answer- (D) Hamara Samvidhan, Hamara Swabhiman

99. The first battle of Tarain was fought between _______ and _______ .

  • (A) Iltutmish and Muhammad of Ghor
  • (B) Prithviraj Chauhan and Muhammad of Ghor
  • (C) Qutub-ud-din Aibak and Iltutmish
  • (D) Iltutmish and Prithviraj Chauhan
Answer- (B) Prithviraj Chauhan and Muhammad of Ghor

100. Who among the following played the most important role in the National Unification? (Choose the most appropriate answer from the options given below.)

  • (A) Dr. Rajendra Prasad
  • (B) Pt. Jawahar Lal Nehru
  • (C) Sardar Vallabh Bhai Patel
  • (D) Dr. B.R. Ambedkar
Answer- (C) Sardar Vallabh Bhai Patel

101. “Baataan ri Phulwari” is written by :

  • (A) Laxmi Kumari
  • (B) Shrilal
  • (C) Vijaydan Detha
  • (D) Malchand Tiwari
Answer- (C) Vijaydan Detha

102. Who among the following founded Nalanda Mahavihara (Nalanda University)?

  • (A) Aditya-I
  • (B) Ajatashatru
  • (C) Kumargupta-I
  • (D) Chandragupta Maurya
Answer- (C) Kumargupta-I

103. Among the following, which agency conducts election to the local bodies? (Choose the most appropriate answer from the options given below.)

  • (A) State Election Commission
  • (B) Local bodies themselves
  • (C) Central Government
  • (D) National Election Commission
Answer- (A) State Election Commission

104. Who did not term the revolution of 1857 as a revolt, but instead, called it as the first war of Indian Independence?

  • (A) Veer Savarkar
  • (B) Madan Lal Dhingra
  • (C) Lokmanya Tilak
  • (D) Shyamji Verma
Answer- (A) Veer Savarkar

105. India’s first Hydrogen dispensing station is operational at Indian Oil’s R and D centre in _______ .

  • (A) Jaipur
  • (B) Faridabad
  • (C) Hyderabad
  • (D) Delhi
Answer- (B) Faridabad

106. Who among the following is not included in the Panch Pir?

  • (A) Harbhuji
  • (B) Tejaji
  • (C) Ramdevji
  • (D) Pabuji
Answer- (B) Tejaji

107. Where Mount Thullier is located in India?

  • (A) Western Ghat
  • (B) Shiwalik Ranges of Himalayas
  • (C) Great Nicobar
  • (D) Lakshadweep
Answer- (C) Great Nicobar

108. Who was the last ruler of Bhati Dynasty?

  • (A) Hararai Bhati
  • (B) Lunkaran
  • (C) Vijairaj
  • (D) Jawahar Singh
Answer- (D) Jawahar Singh

109. In which region of Rajasthan is the Shri Mahavirji fair organised?

  • (A) Bikaner
  • (B) Sirohi
  • (C) Alwar
  • (D) Karauli
Answer- (D) Karauli

110. Name the founder of the Parmar Dynasty of Abu.

  • (A) Dharavarsh
  • (B) Dalail Singh
  • (C) Pratap Singh
  • (D) Dhumraj
Answer- (D) Dhumraj

111. Which artificial lake is built by Ajayraj Chuhan?

  • (A) Anasagar Lake
  • (B) Balsamand Lake
  • (C) Fateh Sagar Lake
  • (D) Pushkar Lake
Answer- (A) Anasagar Lake

112. Who was the first Chief Information Commissioner of Rajasthan State?

  • (A) Shri Amarjit Singh
  • (B) Shri M.D. Kaurani
  • (C) Shri Indrajit Khanna
  • (D) Shri N.K. Jain
Answer- (B) Shri M.D. Kaurani

113. Who can promulgate ordinances when the State Legislative Assembly of a state is not in session?

  • (A) President
  • (B) Speaker
  • (C) Governor
  • (D) Chief Minister
Answer- (C) Governor

114. Which of the following diseases is caused by Protein Energy Malnutrition (PEM)?

  • (A) Scurvy
  • (B) Rickets
  • (C) Marasmus
  • (D) Beri-Beri
Answer- (C) Marasmus

115. Who among the following was awarded the Padma Shri for exceptional contribution to Maand singing?

  • (A) Allah Jilai Bai
  • (B) Meera Bai
  • (C) Rana Bai
  • (D) Gavari Devi
Answer- (A) Allah Jilai Bai

116. The State Election Commission (SEC) Rajasthan was constituted by which article of the Constitution of India?

  • (A) Article 243K
  • (B) Article 143K
  • (C) Article 115A
  • (D) Article 249K
Answer- (A) Article 243K

117. The Chairperson of a State Human Rights Commission can only be removed by the :

  • (A) President
  • (B) Chief Minister
  • (C) Home Minister
  • (D) Governor
Answer- (A) President

118. Name the author of “Annals and Antiquities of Rajasthan”.

  • (A) Dr. Gaurishankar Ojha
  • (B) Babu Ramprasad
  • (C) Col. James Tod
  • (D) Jwala Sahai
Answer- (C) Col. James Tod

119. In which of the following states of India Achanakmar-Amarkantak Biosphere Reserve is located?

  • (A) Gujarat
  • (B) Madhya Pradesh
  • (C) Jharkhand
  • (D) Uttarakhand
Answer- (B) Madhya Pradesh

120. Who has become the first woman to be appointed as the Director General of the Armed Forces Medical Services?

  • (A) Vice Admiral Arti Sarin
  • (B) Lt. Gen. Punita Arora
  • (C) Lt. Gen. Madhuri Kanitkar
  • (D) Lt. Gen. Kavita Sahai
Answer- (A) Vice Admiral Arti Sarin

(Q. No. 121 to 125) Read the given passage carefully and answer the questions that follow :

PASSAGE

Did you know that the world’s first official airmail delivery took place in India in 1911, only 8 years after the invention of airplanes?

On February 18, 1911, French pilot Henri Pequet carried the first official mail flown by airplane. Pequet carried a sack with about 6,000 cards and letters on his Humber biplane. The flight covered a distance of five miles, from Allahabad polo field to Naini across the Yamuna river. All mails received a special parcel depicting an airplane, mountains, and- “First Aerial Post, 1911, U.P. Exhibition Allahabad” written on it.

On October 1 2024, India Post celebrated 170 years of service. Originally started by the British East India Company and known as ‘Company Mail’, India Post was brought under the Crown as a service in 1854 by Lord Dalhousie, the Governor-General of India from 1848 to 1856. However, the history of postal systems in India goes back to the Maurya period, particularly the reign of Chandragupta Maurya circa 300 BCE.

Some historians believe that Chandragupta introduced an early postal system in India, using carrier pigeons to communicate between the different provinces of his vast empire stretching from Karnataka in the South to Afghanistan in the North, and Nagaland in the East to Eastern Iran in the West.

This early postal system was most probably introduced to India by Alexander III of Macedon, who used it widely during his military campaigns after adopting it from the ancient Persians, who trained and used carrier pigeons as messengers as early as the 5th Century BCE. Carrier pigeons remained the primary mode of long-distance communication in India over the next thousand years. They were used extensively by rulers from the Maurya emperor Ashoka (302-234 BCE) to the Mughal emperor Babur (1483-1530 CE).

121. Four statements about the world’s first official airmail delivery are given below. Choose the incorrect option.

  • (A) The flight travelled from Allahabad polo field to Naini.
  • (B) The plane carried 6,000 cards and letters.
  • (C) The flight covered a distance of eight miles.
  • (D) Pilot Henri Pequet carried the mail by airplane.
Answer- (C) The flight covered a distance of eight miles.

122. Which of the following statements is NOT true about the reign of Chandragupta Maurya?

  • (A) He is said to have introduced an early postal system in India.
  • (B) His empire stretched to Eastern Iran in the West.
  • (C) His empire stretched from Sikkim in Eastern India to Iraq in the west.
  • (D) His empire stretched from Karnataka in the South to Afghanistan in the North.
Answer- (C) His empire stretched from Sikkim in Eastern India to Iraq in the west.

123. From whom did Alexander III of Macedon adopt the system of using carrier pigeons as messengers?

  • (A) Ancient Egyptians
  • (B) Aristotle
  • (C) Maurya Emperor Ashoka
  • (D) Ancient Persians
Answer- (D) Ancient Persians

124. What was India Post known as earlier?

  • (A) The Crown Mail
  • (B) Company Mail
  • (C) Humber Biplane Mail
  • (D) East India Company Postal Service
Answer- (B) Company Mail

125. How many years has India Post been in service for?

  • (A) 170 years
  • (B) Since 1 Oct, 2024
  • (C) 150 years
  • (D) Since 1921
Answer- (A) 170 years

126. Fill in the blank in the given sentence with the most appropriate word.

Kartik _______ a plan to get an unlimited supply of popcorn in the theatre.

  • (A) divided
  • (B) divine
  • (C) devised
  • (D) diviced
Answer- (C) devised

127. Choose the most appropriate antonym for the underlined word.

The judge thought that the offence was deliberate.

  • (A) Casual
  • (B) Unintentional
  • (C) Legitimate
  • (D) Negligible
Answer- (B) Unintentional

128. Fill in the blank with the most appropriate idiom.

You should have seen the state he was in before his interview. He was as anxious as _______ .

  • (A) a cool cucumber
  • (B) a cat on a hot tin roof
  • (C) a dare devil
  • (D) a copy cat
Answer- (B) a cat on a hot tin roof

129. From the following options, choose the grammatically correct statement. (Choose the most appropriate answer from the options given below.)

  • (A) The Fodder scam was unearthed after a decade long investigation.
  • (B) The Fodder scam was earthed after an decade long investigation.
  • (C) The Fodder scam had unearthed before a decade long invigilation.
  • (D) The Fodder scam were unearthed after a decade long investigation.
Answer- (A) The Fodder scam was unearthed after a decade long investigation.

130. Match the words in List-I with their synonyms in List-II.

List-IList-II
(a) Heretic(I) Revoke
(b) Slander(II) Non-Conformist
(c) Wilt(III) Defame
(d) Rescind(IV) Wither

Choose the correct answer from the options given below :

  • (A) a-II, b-III, c-IV, d-I
  • (B) a-III, b-I, c-II, d-IV
  • (C) a-IV, b-III, c-I, d-II
  • (D) a-I, b-II, c-IV, d-III
Answer- (A) a-II, b-III, c-IV, d-I

131. निम्नलिखित में से शुद्ध वाक्य है :

  • (A) आँसू से मुख रजनी का भीग गया।
  • (B) मैं दिल्ली गया था।
  • (C) वे क्या करना चाहता है।
  • (D) रोगी को हिलाकर दवा पिलाओ।
Answer- (B) मैं दिल्ली गया था।

132. ‘भार’ शब्द में निहित प्रत्यय है :

  • (A) आ
  • (B) अ
  • (C) भा
  • (D) र
Answer- (B) अ

133. ‘चौमासा’ इस समस्त पद में कौन-सा समास है?

  • (A) अव्ययीभाव
  • (B) द्वंद्व
  • (C) द्विगु
  • (D) बहुव्रीहि
Answer- (C) द्विगु

134. ‘उपजाऊ’ शब्द का विलोम शब्द है :

  • (A) उपार्जन
  • (B) उर्वरा
  • (C) बंजर
  • (D) हरित
Answer- (C) बंजर

135. ‘पट-पट्ट’ इस शब्द युग्म का सही अर्थ है :

  • (A) कपड़ा-किवाड़
  • (B) वसन-वस्त्र
  • (C) किवाड़-मूँगा
  • (D) किवाड़-पीला
Answer- (A) कपड़ा-किवाड़

136. निम्नांकित में से व्यंजन सन्धि का उदाहरण है :

  • (A) हिम + आलय = हिमालय
  • (B) नदी + ईश = नदीश
  • (C) दया + आनंद = दयानंद
  • (D) उत् + लेख = उल्लेख
Answer- (D) उत् + लेख = उल्लेख

137. ‘जिसकी तुलना न हो’ इस वाक्यांश के लिए एक शब्द होगा :

  • (A) असाधारण
  • (B) अतुलनीय
  • (C) निराला
  • (D) अत्यन्त सुन्दर
Answer- (B) अतुलनीय

138. ‘दादा बड़ा ना भैया सबसे बड़ा रुपैया’ लोकोक्ति का सही अर्थ पहचानिए।

  • (A) दादा बड़े हैं भैया छोटे हैं।
  • (B) रुपया ही सब कुछ है।
  • (C) दादा के पास बड़ा रूपया है।
  • (D) आजकल पैसा कुछ भी नहीं है।
Answer- (B) रुपया ही सब कुछ है।

139. ‘हवा हो जाना’ मुहावरे का सही अर्थ होगा :

  • (A) भाग जाना
  • (B) भूल हो जाना
  • (C) देखते रहना
  • (D) हँसी उड़ना
Answer- (A) भाग जाना

140. पारिभाषिक शब्द ‘Reminder’ के लिए उपयुक्त हिन्दी शब्द होगा :

  • (A) अनुस्मारक
  • (B) परिपत्र
  • (C) पृष्ठांक
  • (D) अधिसूचना
Answer- (A) अनुस्मारक

141. निम्नलिखित में ‘गृह’ शब्द का पर्यायवाची नहीं है :

  • (A) नक्षत्र
  • (B) भवन
  • (C) आलय
  • (D) घर
Answer- (A) नक्षत्र

142. निम्नांकित में शुद्ध लिखित शब्द को पहचानिए।

  • (A) ॠषि
  • (B) रीषी
  • (C) ॠषी
  • (D) रिषि
Answer- (A) ॠषि

143. Read the given information carefully and answer the following question :

‘X + Y’ means ‘X is wife of Y’.

‘X – Y’ means ‘X is daughter of Y’.

‘X ÷ Y’ means ‘X is sister of Y’.

‘X # Y’ means ‘X is mother of X’.

If A – B ÷ C # D + E, then A is E’s :

  • (A) Grand-son
  • (B) Grand-daughter
  • (C) Son-in-law
  • (D) Son
Answer- (B) Grand-daughter

144. In the given series, identify how many pairs of letters appear in exact alphabetical order of the English alphabets?

C, A, B, E, G, H, D, L, M, Q, R, F, T, S, U, W

  • (A) 3
  • (B) 4
  • (C) 6
  • (D) 5
Answer- (B) 4

145. Select the figure that would complete the following figure matrix :

Answer- (A)

146. Select the figure that would complete the following matrix :

Answer- (B)

147. If the following words are arranged according to English dictionary, which word come last?

Clear, Clown, Client, Clean

  • (A) Clown
  • (B) Client
  • (C) Clean
  • (D) Clear
Answer- (A) Clown

148. Find the missing term in the following series :

0, 3, 8, ?, 24, 35

  • (A) 13
  • (B) 17
  • (C) 15
  • (D) 12
Answer- (C) 15

149. In the given question, there is some relationship between the two terms to the left of : : and the same relationship between the two terms to its right. Choose the missing term out of the given alternatives.

RSAB : 34 : : TABF : ?

  • (A) 14
  • (B) 15
  • (C) 17
  • (D) 13
Answer- (D) 13

150. If in a certain language, ‘YOURSELF’ is coded as ‘URYOEFSL’, then how will ‘PLATINUM’ be coded in the same language?

  • (A) ATPLUMIN
  • (B) ATPLNMIU
  • (C) LAPTNIMU
  • (D) ATPLNIMU
Answer- (B) ATPLNMIU

Leave a Comment

error: Content is protected !!