Rajasthan 4th Grade Employee Exam, 2024 (21-09-2025) Solved Question Paper (Shift-I)

Exam BoardRajasthan Staff Selection Board (RSSB)
Exam Name4th Class Employee Direct Recruitment, 2024 (Fourth Class Employee 2024)
Post Name4th Grade Employee (Fourth Class Employee)
Exam Date (Day)21-09-2025 (Sunday)
Exam Time10.00 AM to 12.00 PM (Morning Shift)
First/Model Answer Key issue date
Final Answer key issue date
Question PaperShift-I
Question Paper Code56HH
Exam ModeOffline
Question paper languageEnglish
Question paper typeObjective
Question paper levelThe standard of the paper will be that of the Secondary Examination (10th Class) of the Board of Secondary Education, Rajasthan.
Total Question120
Maximum Marks200
Negative Marking1/3 part of the mark(s) of each question will be deducted for each wrong answer.
Time02:00 Hours

This question paper includes questions related to the following subjects :-

S. No.SubjectProposed question number
1General Hindi20
2General English15
3General Knowledge70
3 (I)Geography of Rajasthan20
3 (II)History, Art and Culture of Rajasthan20
3 (III)Indian Constitution (5) and Political and Administrative System in the State of Rajasthan (5)10
3 (IV)General Science05
3 (V)Current Affairs (India- 5, Rajasthan- 5)10
3 (VI)Basic Computer05
4General Mathematics15
Total120

1. A and B started a business by investing ₹ 84,000 and ₹ 80,000 respectively. After 4 months, B made an additional investment of ₹ 12,000. At the same time, C joined the business with investment of ₹ 96,000. What will be the ratio in the shares of profit of A, B and C in the profit made at the end of one year from starting the business?

  • (A) 21 : 20 : 24
  • (B) 21 : 23 : 24
  • (C) 21 : 20 : 16
  • (D) 21 : 22 : 16
Answer- (D) 21 : 22 : 16

2. The Rajasthani Saint whose writings are also included in the Shri Guru Granth Sahib is :

  • (A) Dhanna Bhagat Ji
  • (B) Devnarayan Ji
  • (C) Dadu Dayal Ji
  • (D) Swami Swarupdas
Answer- (A) Dhanna Bhagat Ji

3. In which region is the ‘Matsya Festival’ held in Rajasthan?

  • (A) Bikaner
  • (B) Bundi
  • (C) Alwar
  • (D) Ajmer
Answer- (C) Alwar

4. Madhur bought two items for ₹ 450 and ₹ 1,050 respectively. He sold the first item with 16% profit and the second item with 10% loss. Find his profit of loss percentage in the whole transaction.

  • (A) Profit, 6%
  • (B) Profit, 2.5%
  • (C) Loss, 6%
  • (D) Loss 2.2%
Answer- (D) Loss 2.2%

5. MS Word is a type of :

  • (A) Application software
  • (B) System software
  • (C) Utility software
  • (D) Device driver
Answer- (A) Application software

6. The first metro line of Rajasthan state, which began operating in Jaipur in 2015, is named as :

  • (A) Pink line
  • (B) Blue line
  • (C) Red line
  • (D) Orange line
Answer- (A) Pink line

7. Sunil bought an item and sold it with 10% profit to Ankit. Ankit sold it with 5% profit to Chetan. If Chetan paid ₹ 1,386 for the item, then for how much Sunil bought the item?

  • (A) ₹ 1,150
  • (B) ₹ 1,200
  • (C) ₹ 1,225
  • (D) ₹ 1,240
Answer- (B) ₹ 1,200

8. Three number are in the ratio \frac{2}{3}:\frac{1}{2}:\frac{3}{4}. The difference between the greatest and the smallest of these numbers is 36. The smallest of the three numbers is :

  • (A) 54
  • (B) 72
  • (C) 24
  • (D) 60
Answer- (B) 72

9. Which of the following folk dance forms of Rajasthan involves balancing multiple brass pitchers or earthen pots on the dancer’s head, and it performed by both men and women?

  • (A) Gair
  • (B) Terah Taali
  • (C) Bhavai
  • (D) Chakri
Answer- (C) Bhavai

10. Which of the following tree species is commonly found in Rajasthan, but is not native to the state?

  • (A) Vilayati Kikar
  • (B) Dhau
  • (C) Raunjh/Safed Kikar
  • (D) Kumatiya
Answer- (A) Vilayati Kikar

Coming Soon……………………………..

Leave a Comment

error: Content is protected !!