Rajasthan 4th Grade Employee Exam, 2024 (20-09-2025) Solved Question Paper (Shift-II)

Exam BoardRajasthan Staff Selection Board (RSSB)
Exam Name4th Class Employee Direct Recruitment, 2024 (Fourth Class Employee 2024)
Post Name4th Grade Employee (Fourth Class Employee)
Exam Date (Day)20-09-2025 (Saturday)
Exam Time03.00 PM to 05.00 PM (Evening Shift)
First/Model Answer Key issue date
Final Answer key issue date
Question PaperShift-II
Question Paper CodeDB29
Exam ModeOffline
Question paper languageEnglish
Question paper typeObjective
Question paper levelThe standard of the paper will be that of the Secondary Examination (10th Class) of the Board of Secondary Education, Rajasthan.
Total Question120
Maximum Marks200
Negative Marking1/3 part of the mark(s) of each question will be deducted for each wrong answer.
Time02:00 Hours

This question paper includes questions related to the following subjects :-

S. No.SubjectProposed question number
1General Hindi20
2General English15
3General Knowledge70
3 (I)Geography of Rajasthan20
3 (II)History, Art and Culture of Rajasthan20
3 (III)Indian Constitution (5) and Political and Administrative System in the State of Rajasthan (5)10
3 (IV)General Science05
3 (V)Current Affairs (India- 5, Rajasthan- 5)10
3 (VI)Basic Computer05
4General Mathematics15
Total120

1. Where was Army Day celebrated on 15 January 2025?

  • (A) Delhi
  • (B) Bangalore
  • (C) Guwahati
  • (D) Pune
Answer- (D) Pune

2. Who among the following, has been conferred the Padma Bhushan-2025, in the field of Public Affairs?

  • (A) Shri Sushil Kumar Modi
  • (B) Shri Ram Naik
  • (C) Smt. Arundhati Bhattacharya
  • (D) Dr. Sitaram Jindal
Answer- (A) Shri Sushil Kumar Modi

3. The famous lake of Rajasthan which was used as a sea-plane base for about 6 years during World War-II is :

  • (A) Anasagar
  • (B) Rajsamand
  • (C) Nakki
  • (D) Pichola
Answer- (B) Rajsamand

4. What is the least number which should be added to 1428, to get the resulting number exactly divisible by 3, 4, 5 and 6?

  • (A) 15
  • (B) 18
  • (C) 9
  • (D) 12
Answer- (D) 12

5. Which device is able to recognize alphabets and numbers printed on paper?

  • (A) OCR
  • (B) SSD
  • (C) BCR
  • (D) OMR
Answer- (A) OCR

6. Two years ago, the ratio of ages of Vinay and Ashu was 3 : 4. One year hence, the ratio of their ages will be 7 : 9. What is the present age of Ashu?

  • (A) 26 years
  • (B) 24 years
  • (C) 27 years
  • (D) 25 years
Answer- (A) 26 years

7. What position did Rajasthan secure in the 7th Khelo India Youth Games-2025?

  • (A) Fifth
  • (B) Third
  • (C) Second
  • (D) First
Answer- (B) Third

8. The Sidhmukh-Major Irrigation Project primarily benefits which of the following regions in Rajasthan?

  • (A) Bikaner
  • (B) Alwar
  • (C) Bharatpur
  • (D) Hanumangarh
Answer- (D) Hanumangarh

9. Where in Rajasthan is the Kolana Airport located?

  • (A) Sikar
  • (B) Tonk
  • (C) Jhalawar
  • (D) Nagaur
Answer- (C) Jhalawar

10. For appointment of the Chief Justice of a High Court, the President of India consults the :

  • (A) Chief Minister
  • (B) Chief Justice of India
  • (C) Union Home Minister
  • (D) Prime Minister
Answer- (B) Chief Justice of India

Coming Soon……………………………..

Leave a Comment

error: Content is protected !!