Rajasthan 4th Grade Employee Exam, 2024 (19-09-2025) Solved Question Paper (Shift-II)

Exam BoardRajasthan Staff Selection Board (RSSB)
Exam Name4th Class Employee Direct Recruitment, 2024 (Fourth Class Employee 2024)
Post Name4th Grade Employee (Fourth Class Employee)
Exam Date (Day)19-09-2025 (Friday)
Exam Time03.00 PM to 05.00 PM (Evening Shift)
First/Model Answer Key issue date
Final Answer key issue date
Question PaperShift-II
Question Paper CodeA23Z
Exam ModeOffline
Question paper languageEnglish
Question paper typeObjective
Question paper levelThe standard of the paper will be that of the Secondary Examination (10th Class) of the Board of Secondary Education, Rajasthan.
Total Question120
Maximum Marks200
Negative Marking1/3 part of the mark(s) of each question will be deducted for each wrong answer.
Time02:00 Hours

This question paper includes questions related to the following subjects :-

S. No.SubjectProposed question number
1General Hindi20
2General English15
3General Knowledge70
3 (I)Geography of Rajasthan20
3 (II)History, Art and Culture of Rajasthan20
3 (III)Indian Constitution (5) and Political and Administrative System in the State of Rajasthan (5)10
3 (IV)General Science05
3 (V)Current Affairs (India- 5, Rajasthan- 5)10
3 (VI)Basic Computer05
4General Mathematics15
Total120

1. Which of the following enzymes helps in the breakdown of fats during the process of digestion in the human body?

  • (A) Amylase
  • (B) Trypsin
  • (C) Pepsin
  • (D) Lipase
Answer- (D) Lipase

2. If the two alleles for a particular gene are identical, then the gene pair is called :

  • (A) Homozygous
  • (B) Heterozygous
  • (C) Recessive
  • (D) Dominant
Answer- (A) Homozygous

3. Which of the following countries will host the Asian Games in the year 2026?

  • (A) India
  • (B) China
  • (C) United Arab Emirates
  • (D) Japan
Answer- (D) Japan

4. When was the first Foundation Day of the Lokpal of India celebrated at The Manekshaw Centre, New Delhi?

  • (A) 16 March, 2015
  • (B) 16 January, 2025
  • (C) 16 January, 2015
  • (D) 16 March, 2025
Answer- (B) 16 January, 2025

5. What was the theme of the Indian Union Budget 2025-26 presented by the Finance Minister of India?

  • (A) Digital India
  • (B) Sabka Vikas
  • (C) Next Generation Reforms
  • (D) Vasudhaiva Kutumbakam
Answer- (B) Sabka Vikas

6. The Prime Minister of India visited which National Park to chair the 7th meeting of the National Board of Wildlife on March 3, 2025?

  • (A) Gir National Park
  • (B) Ranthambore National Park
  • (C) Kaziranga National Park
  • (D) Jim Corbett National Park
Answer- (A) Gir National Park

7. In which state of India is the “Neermahal festival” celebrated?

  • (A) Assam
  • (B) Tripura
  • (C) Meghalaya
  • (D) Nagaland
Answer- (B) Tripura

8. Which city of Rajasthan hosted the 12th Regional 3R and Circular Economy Forum in Asia and the Pacific?

  • (A) Jaisalmer
  • (B) Jaipur
  • (C) Udaipur
  • (D) Jodhpur
Answer- (B) Jaipur

9. Which of the following awards was conferred to Shri Sheen Kaaf Nizam (Shiv Kishan Bissan) of Rajasthan in the year 2025?

  • (A) Sagar Samman Award
  • (B) Padam Vibhushan
  • (C) Padam Bhushan
  • (D) Padam Shri
Answer- (D) Padam Shri

10. Which of the following Ministry of the Government of India, is organizing the National Integration Camp, Rajasthan 2025?

  • (A) Ministry of Tribal Affairs
  • (B) Ministry of Youth Affairs and Sports
  • (C) Ministry of Health and Family Welfare
  • (D) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
Answer- (B) Ministry of Youth Affairs and Sports

Coming Soon……………………………..

Leave a Comment

error: Content is protected !!