Rajasthan 4th Grade Employee Exam, 2024 (19-09-2025) Solved Question Paper (Shift-I)

Exam BoardRajasthan Staff Selection Board (RSSB)
Exam Name4th Class Employee Direct Recruitment, 2024 (Fourth Class Employee 2024)
Post Name4th Grade Employee (Fourth Class Employee)
Exam Date (Day)19-09-2025 (Friday)
Exam Time10.00 PM to 12.00 PM (Morning Shift)
First/Model Answer Key issue date
Final Answer key issue date
Question PaperShift-I
Question Paper CodeDS22
Exam ModeOffline
Question paper languageEnglish
Question paper typeObjective
Question paper levelThe standard of the paper will be that of the Secondary Examination (10th Class) of the Board of Secondary Education, Rajasthan.
Total Question120
Maximum Marks200
Negative Marking1/3 part of the mark(s) of each question will be deducted for each wrong answer.
Time02:00 Hours

This question paper includes questions related to the following subjects :-

S. No.SubjectProposed question number
1General Hindi20
2General English15
3General Knowledge70
3 (I)Geography of Rajasthan20
3 (II)History, Art and Culture of Rajasthan20
3 (III)Indian Constitution (5) and Political and Administrative System in the State of Rajasthan (5)10
3 (IV)General Science05
3 (V)Current Affairs (India- 5, Rajasthan- 5)10
3 (VI)Basic Computer05
4General Mathematics15
Total120

1. Under which of the following initiatives of the Rajasthan Government and the Government of India, were state-wide mock-drills organized, in late May 2025?

  • (A) Operation Safeguard
  • (B) Operation Shelter
  • (C) Operation Shield
  • (D) Operation Rakshak
Answer- (C) Operation Shield

2. A and B together can do a work in 20 days, whereas B and C together can do it in 24 days. If A, B and C working together can do the same work in 16 days, then in how many days will A and C together do the same work?

  • (A) 30
  • (B) 32
  • (C) 34
  • (D) 28
Answer- (A) 30

3. The total length of the international border between Rajasthan and Pakistan in approximately :

  • (A) 1070 km
  • (B) 970 km
  • (C) 1270 km
  • (D) 1170 km
Answer- (A) 1070 km

4. Who among the following, composed the famous Rajasthani poetry collection “Pagfero”?

  • (A) Meghraj Mukul
  • (B) Satyaprakash Joshi
  • (C) Gordhan Singh Shekhawat
  • (D) Mani Madhukar
Answer- (D) Mani Madhukar

5. In the disaster management cycle, which of the following stage, will come as the last stage?

  • (A) Recovery
  • (B) Response
  • (C) Preparedness
  • (D) Mitigation
Answer- (A) Recovery

6. If 20% of (A + B) = 50% of (A – B), then A : B is :

  • (A) 3 : 2
  • (B) 5 : 2
  • (C) 8 : 3
  • (D) 7 : 3
Answer- (D) 7 : 3

7. In December 2024, which team won the Syed Mushtaq Ali Trophy (in India)?

  • (A) Delhi
  • (B) Gujarat
  • (C) Mumbai
  • (D) Tamil Nadu
Answer- (D) Tamil Nadu

8. Rajasthan constitutes approximately what percentage of the total area of India?

  • (A) 7.8 percent
  • (B) 10.4 percent
  • (C) 14.1 percent
  • (D) 5.3 percent
Answer- (B) 10.4 percent

9. The Constitution of India, was adopted by the Constituent Assembly of India on :

  • (A) 26 January 1950
  • (B) 26 November 1947
  • (C) 26 November 1949
  • (D) 26 January 1947
Answer- (C) 26 November 1949

10. The difference between compound interest and simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is ₹ 616. Find the sum.

  • (A) ₹ 24,000
  • (B) ₹ 31,250
  • (C) ₹ 62,500
  • (D) ₹ 22,500
Answer- (B) ₹ 31,250

Coming Soon……………………………..

Leave a Comment

error: Content is protected !!