Rajasthan 4th Grade Employee Exam, 2024 (20-09-2025) Solved Question Paper (Shift-I)

Exam BoardRajasthan Staff Selection Board (RSSB)
Exam Name4th Class Employee Direct Recruitment, 2024 (Fourth Class Employee 2024)
Post Name4th Grade Employee (Fourth Class Employee)
Exam Date (Day)20-09-2025 (Saturday)
Exam Time10.00 AM to 12.00 PM (Morning Shift)
First/Model Answer Key issue date
Final Answer key issue date
Question PaperShift-I
Question Paper Code1XY2
Exam ModeOffline
Question paper languageEnglish
Question paper typeObjective
Question paper levelThe standard of the paper will be that of the Secondary Examination (10th Class) of the Board of Secondary Education, Rajasthan.
Total Question120
Maximum Marks200
Negative Marking1/3 part of the mark(s) of each question will be deducted for each wrong answer.
Time02:00 Hours

This question paper includes questions related to the following subjects :-

S. No.SubjectProposed question number
1General Hindi20
2General English15
3General Knowledge70
3 (I)Geography of Rajasthan20
3 (II)History, Art and Culture of Rajasthan20
3 (III)Indian Constitution (5) and Political and Administrative System in the State of Rajasthan (5)10
3 (IV)General Science05
3 (V)Current Affairs (India- 5, Rajasthan- 5)10
3 (VI)Basic Computer05
4General Mathematics15
Total120

1. In Microsoft Word, the keyboard shortcut ‘Ctrl + E’ is used to _______ .

  • (A) Copy selected text
  • (B) Align the text to the center
  • (C) Select the entire document
  • (D) Capitalize first word of the text
Answer- (B) Align the text to the center

2. In MS PowerPoint which of the following views is displayed during a conference slide show?

  • (A) Slide sorter view
  • (B) Outline view
  • (C) Slide view
  • (D) Slide show view
Answer- (D) Slide show view

3. Which of the following is not an Internet Protocol?

  • (A) HTTP
  • (B) DNS
  • (C) NIC
  • (D) Telnet
Answer- (C) NIC

4. What is the maximum size (in MB) of email attachment supported by Gmail, after which it converts the attachment into a google drive link? (Choose the most appropriate option from below)

  • (A) 10 MB
  • (B) 15 MB
  • (C) 20 MB
  • (D) 25 MB
Answer- (D) 25 MB

5. What is the HCF of \frac{2}{3},\frac{3}{4},\frac{4}{5} and \frac{3}{2} ?

  • (A) \frac{1}{10}
  • (B) \frac{3}{20}
  • (C) \frac{1}{60}
  • (D) \frac{3}{5}
Answer- (C) \frac{1}{60}

6. A certain number of persons went to a restaurant. They belonged to groups A, B and C in the ratio 1 : 2 : 3. The average amount spent on each member of group A, B and C is ₹ 156, ₹ 165 and ₹ 322 respectively. Taking all the persons together, the average amount spent per person is :

  • (A) ₹ 165
  • (B) ₹ 214.35
  • (C) ₹ 221
  • (D) ₹ 242
Answer- (D) ₹ 242

7. Find the distance between the station P and station Q. If a train travels from station P to Q at a speed of 40 km/hr and returns from station Q to P at a speed of 60 km/hr, to take total time of 5 hours for the round trip.

  • (A) 150 km
  • (B) 100 km
  • (C) 180 km
  • (D) 120 km
Answer- (D) 120 km

8. The percentage loss by selling an article for ₹ 1280 is equal to the percentage profit earned by selling the same article for ₹ 1920. What should be the selling price of the article to make 25% profit?

  • (A) ₹ 2000
  • (B) ₹ 2200
  • (C) ₹ 1850
  • (D) ₹ 1600
Answer- (A) ₹ 2000

9. In an election between two candidates, one candidate got 55% of the valid votes, when 20% of the votes were found invalid. If the total number of votes polled were 7500, then find the number of valid votes that the other candidate got.

  • (A) 2800
  • (B) 3000
  • (C) 2700
  • (D) 3100
Answer- (C) 2700

10. P lends ₹ 5000 to Q and a certain sum to R at 14% per annum simple interest. If after 4 years, P receives a total of ₹ 4480 as interest, then the sum lent to R is :

  • (A) ₹ 1500
  • (B) ₹ 2100
  • (C) ₹ 3000
  • (D) ₹ 4200
Answer- (C) ₹ 3000

Coming Soon……………………………..

Leave a Comment

error: Content is protected !!